Grad Čakovec neće dozvoliti udar na studente – daju im dodatnu financijsku pomoć

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač prije mjesec dana je u Saboru podnio amandman na konačni prijedlog Zakona o porezu na dohodak, u kojem je zahtijevao da se iz poreznog cenzusa izdvoje studentske nagrade za izvrsne rezultate.

>>> Studenti na udaru: Neoporezivi dohodak smanjen za čak 70%?!

Međutim, studentskim mukama tu nije došao kraj te je nacrtom prijedloga Pravilnika o porezu na dohodak prag za oporezivanje studentskih nagrada s 50 000 kuna spušten na 15 000 kuna, što predstavlja znatan udar na studentski standard.

S obzirom na ovakav razvoj situacije, grad Čakovec na čelu s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem brzo je reagirao i osigurao je jednokratnu novčanu nagradu. Studentima na raspolaganju stoji fond od dodatnih 100 000 kuna i svi redovni studenti s područja grada Čakovca mogu ostvariti pravo na jednokratnu pomoć.

– Prije mjesec dana u Saboru sam upozoravao na nepošten pristup vladajućih prema studentima. Ovo je direktan udar na standard studenata i njihovih obitelji, većina njih radi kako bi mogli osigurati sredstva za studiranje i život.

Grad Čakovec učinit će u ovom trenutku najviše što može na lokalnoj razini – osigurat ćemo dodatnih 100 000 kuna koji će biti dostupni svim redovnim studentima s područja grada. Svaka pomoć u ovom trenutku je dobrodošla i potrebna – poručio je gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Kovač poručuje da se i u ovom slučaju negativno utječe na standard najugroženijih društvenih skupina.

– Studenti su temelj razvoja Čakovca, Međimurja i Hrvatske, ulog u njih je ulog u budućnost. Neprestano ponavljamo kako su mladi naša budućnost i kako je Hrvatska zemlja znanja. Zašto mladima onda otežavamo ionako izazovan ulazak na tržište rada i zašto im stvaramo dodatne poteškoće?

Apeliram na vladajuće kako bi se hitno izmijenio ovaj prijedlog i poslala odgovarajuća poruka našim mladima. Također, sve ostale gradove pozivam da nam se pridruže i daju potporu hrvatskim studentima, svaki doprinos i iskaz dobre volje u ovim trenucima puno znači. Također, studentima poručujem da prate stranice grada na kojima ćemo objaviti sve informacije na vrijeme – zaključio je Kovač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije