Za više od 300 osnovnoškolaca osigurana besplatna prehrana

Početnom konferencijom započela je provedba projekta ‘Omogućimo užinu potrebitoj djeci’, kojim se 337-rici polaznicima četiri čakovečkih osnovnih škola osigurava besplatna prehrana.

Kako je rečeno na konferenciji održanoj u utorak u prostorima čakovečke Gradske vijećnice, projekt se u cijelosti financira sredstvima Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), a zajedno s Razvojnom agencijom ČAKR-a, provode da I. i III. osnovna škola iz Čakovca te Osnovne škole Ivanovec i Kuršanec.

Okupljene je pozdravio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji je naglasio njegovu važnost, jer se i na taj način smanjuje socijalna isključenost ranjivih skupina.

– Ovaj projekt, vrijedan 401.440,81 kuna, nastavak je prošlogodišnjeg koji se provodio u suradnju sa Crvenim križem, a na tragu je naših nastojanja da svoj djeci s područja grada osiguramo normalno odrastanje i jedan topli obrok na dan. Na žalost, potrebitih u našem društvu je mnogo, no vjerujem da ovakvim konkretnim projektima, svima njima možemo olakšati svakodnevicu, rekao je, među ostalim čakovečki gradonačelnik.

U prijavi projekta pomogla su i iskustva stečena na jednom sličnom pokrenutom programu, gdje su liječnici i nutricionisti okupljeni u Timu za zdravlje Grada Čakovca osmislili zdrave menije. Projekt je predstavila direktorica Razvojne agencije “ČAKR-a” Damira Vresk, koja je rekla kako će biti nabavljeno preko 20 tona hrane koja će tijekom 10 mjeseci školske godine, biti pripremana za učenike osnovnih škola koje sudjeluju u projektu.

Provedbom ove vrste pomoći smanjuje se siromaštvo među djecom, doprinosi se smanjenju socijalne isključenosti djece iz socijalno osjetljivih skupina, potiče se aktivno i zdravo odrastanje sve djece u osnovnoškolskom obrazovanju te se senzibilizira lokalna javnost i zajednica. U ime škola o projektu je govorila ravnateljica OŠ Kuršanec Marija Tepalović, koja je naglasila važnost osiguravanja prehrane za sve učenike.

Treba napomenuti i da će se podjela hrane u školama odvijati na način da se spriječi bilo kakva diskriminacija te da se u potpunosti poštuje dostojanstvo i anonimnost najpotrebitije djece. Pri utvrđivanju djece kojima treba pružiti pomoć u prehrani, škole partneri su se rukovodili istim kriterijima koji su zajednički definirani u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb Čakovec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije