Izložbom ‘Knjiga koja je ispravila povijest’ počeo Mjesec hrvatske knjige

Knjižnica ‘Nikola Zrinski’ iz Čakovca, tradicionalno od 15. listopada do 15. studenog u sklopu Mjeseca hrvatske knjige organizira brojna predstavljanja, izložbe i književne susrete. Ovogodišnja manifestacija počela je u ponedjeljak, otvorenjem izložbe posvećene dr. Vinku Žgancu, pod nazivom ‘Knjiga koja je ispravila povijest’.

Dr. Vinko Žganec rođen je 1890. godine u Vratišincu, a već od mladosti počinje se baviti glazbom. Autor je brojnih djela u kojima je zapisivao narodne pjesme, kako iz Međimurja, tako i iz drugih hrvatskih prostora. Njegova knjiga “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja”, prvi put objavljena 1916. godine, osim što je od zaborava spasila brojne narodne pjesme, bila je jedan od ključnih dokaza pripadnosti Međimurja hrvatskom nacionalnom korpusu na mirovnoj konferenciji u Trianonu.

Upravo je zato to knjiga koja je ispravila povijest. Žganec se cijeli život bavio zapisivanjem pučkih pjesama, održao je niz zapaženih predavanja o glazbenom folkloru, a u etnomuzikologiju je uveo vlastitu metodu rada za analizu, svrstavanje i označavanje pučkih napjeva koje je i harmonizirao. Umro je u Zagrebu 1976. godine.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, koji se osvrnuo na značaj Žgančevog djela u kontekstu povratka Međimurja matici zemlji. “Ono je izuzetno važno, jer smo se u okrilje Hrvatske vratili, ne temeljem nekih maglovitih dvojbenih povijesnih okolnosti, već zbog prava naroda da živi s onima kojima pripada.

To je prava vrijednost ove knjige, te zahvaljujući tome dr. Žganec je jedna od ključnih osoba naše novije povijesti. Naravno, to ne umanjuje i drugi značaj ove knjige, a to su zapisane i od zaborava sačuvane mnoge međimurske narodne pjesme, koje govore o tome kako se živjelo i umiralo u nekog prošlom dobu.”, rekao je Kovač dodavši da je riječ o kapitalnom djelu koje bi svaki Međimurac trebao imati.

O Žgančevu radu i prošlosti govorili su i ravnateljica Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec Ljiljana Križan te voditelj Zavičajne zbirke Borivoj Radojčić, koji je i autor izložbe. Na otvaranju je bio i sin Vinka Žganca Željko, koji živi u Zagrebu. U umjetničkom djelou programa nastupila je Lea Šprajc, izvevši nekoliko pjesama koje je upravo dr. Vinko Žganec zapisao.

Inače, čakovečka knjižnica ima nekoliko originalnih primjeraka kasnijih izdanja “Hrvatskih pučkih popijevki iz Međimurja”, ne nema ono prvo iz 1916. godine. Prema Radojčićevim riječima, na tragu su jednog primjerka te bi se uskoro i prvo izdanje ove “knjige koja je ispravila povijest” trebalo naći u našoj zavičajnoj zbirci.

Na otvaranju su bili i zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, ravnatelj Centra za kulturu Čakovec Ladislav Varga, ravnatelj Osnovne škole “dr. Vinka Žganca” Vratišinec Željko Maček, te brojni drugi predstavnici javnog i kulturnog života Čakovca i Međimurja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije