Međimurje je danas ‘predano’ u vlasništvo grofova Zrinskih

Šestero studenata druge godine studija Menadžmenta turizma i sporta na Međimurskom veleučilištu,
Vlatka Tišlarić,Kristina Žganec,Mateja Gača,Matija Brumen,Mateja Krušec i Veronika Srnec, pod vodstvom mentora Đurđe Somođi,Tomislava Hublina i Nenada Breslauera, priključilo se obilježavanju 450-te obljetnice Sigetske bitke inovativnim programom koji je građanima (nažalost malobrojnima) približio slavnu povijest obitelji Zrinski, poznatu po svom viteštvu i junaštvu diljem Hrvatske, ali i Europe.

Nakon jučerašnje noćne bitke pod zidinama čakovečkog Starog grada, kojoj je glavni cilj bio uprizorenje povijesne osobe Ane Katarine Zrinski u autentičnom okruženju dvorca i muzeja Zrinskih u Čakovcu, te kroz renesansnu glazbu, kostime i hranu, danas je (subota), na čakovečkom Trgu Republike održan program pod nazivom ‘Predaja Međimurja Zrinskima’, u kojem je ‘Nikoli IV. Zrinskom’ predana darovnica Međimurja, a na vjernost su mu prisegnuli i poklonili mač Vitezovi zelingradski.

– Za realizaciju ovog projekta s pripremama smo krenuli na početku semestra, kazala je Kristina Žganec, jedna od studenata koji su sudjelovali u stvaranju programa. Trebalo nam je punih šest mjeseci da realiziramo sve zacrtano, jer smo radili polako i studiozno i nešto ovakvo, po prvi put. No, zadovoljni smo ostvarenim jer smo u ovo uložili puno truda, jedino nam je žao što nije bilo malo većeg odaziva ljudi. Ipak nam je bio cilj približiti obitelj Zrinski Međimurcima, pogotovo onima mlađima. Nadam se da ćemo i sljedeće godine moći nastaviti s ovim projektom, nešto smo naučili i na svojim greškama, tako da ovo što ste imali prilike vidjeti u ova dva dana može biti smo još bolje, zaključila je Žganec.


Međimurje je, odnosno darovnicu u ime Međimurske županije ‘Nikoli IV. Zrinskom’ na čakovečkom Trgu Republike predao Đuro Bel

– Smatram da su nam ovakve manifestacije i programi potrebni, kazao je tom prigodom Bel. Mi u Čakovcu, ali i cijelom Međimurju zapravo malo znamo o Zrinskima. Stoga je ovo danas, ali i znanstveni skup koji se ovih dana održava na temu Zrinskih, kao i obilježavanje obljetnice Sigetske bitke, prilika da o toj velikaškoj obitelji saznamo nešto više. Ima nebrojeno slučajevima u kojima se ljudi čude koliko Zrinskih je zapravo bilo u Čakovcu, jedan ili dva, tko je Nikola Čakovečki, tko Nikola Zrinski Sigetski, stoga o Zrinskima moramo saznati i znati puno više. Pogotovo, smatra Bel, ako ih želimo prikazati kao vlastiti brand. Potrebno je zato uz onaj znanstveni dio, Zrinske staviti i na turističku kartu grada i županije, kako bi se privuklo što više ljudi.

Ono što moram još spomenuti, nastavlja Bel, po meni je jedna sramota, da se u ove dane kada toliko govorimo o Zrinskima, kod spomenika Nikoli Zrinskom, popularnomu ‘čakovečkom orlu’ nalazi vijenac s mađarskim državnim simbolima, a našeg, hrvatskog nema.


Tko je zakazao u medijskoj najavi programa ?

Iako je riječ o zanimljivom programu koji se itekako isplatilo vidjeti, noćnu borbu vitezova u petak, kao i ‘Predaju Međimurja Zrinskima’ u subotu, pratio je nažalost mali broj ljudi.

-Riječ je o projektu na kojem su u suradnji s Međimurskom županijom, nekoliko udruga te uz troje mentora, studenti radili od ožujka ove godine, kazala je dekanica MEV-a Nevenka Breslauer. On obuhvaća povijesni dio i Igre bez granica koje su održane u petak. Samom realizacijom projekta smo zadovoljni, no, ono što moramo priznati je to da događaji nisu bili medijski baš dobro popraćeni.

Trebalo je u najavama odraditi očito znatno više i to možda od strane Međimurske županije, koja je naš suorganizator, zatim i samog Grada Čakovca. Isto tako smatram, da, ako ništa drugo i Turistička zajednica Međimurske županije trebala je ova događanja staviti, odnosno najaviti ih na svojim internetskim stranicama. Mi smo prije svega obrazovna institucija, nastavlja Breslauer, i možemo biti inicijatori nečega, ali ne možemo biti nositelji svih tih programa koji iziskuju veliki broj angažmana, sredstava i svega ostaloga, što mi uz nastavu koju studenti pohađaju možemo teško realizirati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije