Unatoč statistici, Čakovec je siguran grad

>> Unatoč statistici, Čakovec je siguran grad

Čakovec je grad po mjeri čovjeka, u kojem je lijepo živjeti i raditi i u kojima se svi mogu osjećati sigurno. Već nekoliko godina za redom pada broj krađa, a raste broj uhvaćenih počinitelja, te je Čakovec, unatoč nekim istraživanjima, među sigurnijim gradovima u Hrvatskoj. Glavni su to naglasci s konferencije za novinare koja je na temu stanja sigurnosti u Čakovcu, održana u srijedu u Gradskoj vijećnici.

Na konferenciji su govorili gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač, predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca i zamjenik gradonačelnika Mario Medved te glasnogovornik Policijske uprave Međimurske Radovan Gačal.

Gradonačelnik Kovač na samom je početku istaknuo da je briga o sigurnosti posao policije i njezinih službi te da mu je kao prvom čovjeku grada najvažnija sigurnost građana i njihove imovine. Osvrnuo se na istraživanje časopisa Zaštita, objavljeno ovih dana, a kojim je Čakovec proglašen najnesigurnijim gradom u Hrvatskoj.

“Mi koji živimo i radimo u Čakovcu znamo da te tvrdnje ne stoje, Čakovec je siguran grad i ugodno mjesto za život. Već nekoliko godina smanjuje se broj prekršaja i krivičnih djela, a s druge strane povećava broj otkrivenih počinitelja.

No, statistika pokazuje još da neka naselja u Međimurju imaju velik broj evidentiranih krađa i teških krađa, pogotovo kad ih se usporedi s ostalim naseljima sa sličnim brojem stanovnika. To su, u čakovečkom okruženju Kuršanec, Pribislavec, Mala Subotica i Gornji Kuršanec.”, rekao je Kovač i nastavio da je riječ o naseljima u kojima živi velik socijalno ugroženih građana.

“Iako je svaka krađa kazneno djelo, postoji razlika između npr. oružanih pljački banaka i krađa s polja. Vrlo je jednostavno paušalnim kritikama stvarati dojam da su stvari jako loše, no svima koji malo dublje uđu u materiju, vidljivo je sigurnosna situacija u Čakovcu puno bolja.”, naglasio je gradonačelnik te dodao da Grada Čakovca preko Vijeća za prevenciju provodi mnogo akcija i programa, koje za cilj imaju i smanjenje broja takvih krađa.

Predsjednik Vijeća za prevenciju Grada Čakovca Mario Medved osvrnuo se na akcije koje je Vijeće provelo kako bi se smanjio broj prekršaja i kaznenih djela te povećala sigurnost građana.

– Vijeće za prevenciju je tijekom pretprošle i prošle godine nastavilo i pokrenulo nekoliko akcija i projekata, od Coolijade koja za cilj ima maturantima omogućiti dobru zabavu bez ispijanja alkohola, središte Čakovca je pod video-nadzorom, pojačanom ophodnjom zaštitarske službe po Perivoju Zrinskih i središtu grada nastojimo smanjiti uništavanje javne imovine. Uredili smo nadzirano spremište za bicikle, tako da svi koji dolaze u Čakovec mogu svoje prometalo ostaviti bez bojazni da će ga netko ukrasti.”, rekao je Medved te dodao da te i sve ostale akcije daju rezultate, jer se smanjuje broj evidentiranih prekršaja i kaznenih djela.

Potvrdio je to i glasnogovornik Policijske uprave Međimurske Radovan Gačal koji se osvrnuo i na metodologiju po kojoj se u spomenutom istraživanju računao omjer kaznenih djela, jer je, kako je rekao, njihova statistika drukčija od policijske. Po policijskoj evidenciji već 5 godina unazad smanjuje se broj evidentiranih krađa, primjerice bicikala, za više od 100 u posljednjih godinu dana.

Manje i krađa i teških krađa, a statistički pokazatelji manji su i ako promatramo prvo tromjesečje ove i prošle godine. Krađa je manje 30 posto, teških krađa 39 posto, a smanjen je i broj krađa u vrijednosti manjoj od 1.000,00 kuna. Gačal se osvrnuo i na akcije koje su provedene u suradnju s Vijećem za prevenciju Grada Čakovca, koja je vrlo dobra. Inače, pokazatelji su isti za Čakovec i ostatak Međimurja, jer na cijelom području prednjače krađe s poljoprivrednih površina i iz šuma.

No, rekao je da su u policiji svjesni problema krađa, te da poduzimaju sve kako bi ih smanjili. Zanimljivo je da je, kod otkrivenih počinitelja, najčešće riječ o recidivistima i višestrukim recidivistima. U suradnji s pravosuđem nastoji se takve počinitelje što prije staviti iza rešetaka. Naglasio je i da je Policijska uprava Međimurska jedna je od najuspješnijih u zemlji što se tiče preventivnih akcija.

I na kraju, gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač rekao je da će od provoditelja istraživanja tražiti pojašnjenje zašto se njihovi podaci razlikuju od policijskih. Naravno, Grad će preko svog Vijeća za prevenciju, nastaviti provoditi preventivne i edukativne akcije, kako bi i dalje bio grad po mjeri čovjeka te sredina u kojoj je svatko mora osjećati sigurno.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije