‘U HŽ-u sam dobila manju otpremninu od kolega jer sam žena’

Mira Letić iz Varaždina 33 je godine, 10 mjeseci i 14 dana radila u Hrvatskim željeznicama. U travnju 2014. godine je s HŽ Putničkim prijevozom, u kojem je radila kao glavna referentica prodaje, potpisala sporazumni raskid ugovora o radu i otišla u prijevremenu starosnu mirovinu uz poticajnu otpremninu od 140.000 kuna, a po uvjetima utvrđenim

Odlukom uprave o poticajnim mjerama za rješavanje viška radnika u 2014. A prema toj Odluci iznos otpremnine se određivao prema godinama koliko radniku nedostaje do 65. godine u slučaju muškarca, odnosno do 61. godine života u slučaju žene. Tako je Mira Letić, rođena 15. srpnja 1954. i koja je imala ukupno više od 40 godina radnog staža, dobila 140.000 kuna, dok je primjerice jedan njezin kolega rođen 17. siječnja 1954. dobio 200.000 poticajnih kuna.

Zbog toga je ona HŽ PP prijavila pravobraniteljici za ravnopravnost spolova.

– Zakon daje pravo ženama da odu u mirovinu sa 61. godinom, no isto tako omogućuje da rade do 65. godine kao i muškarci. Stoga se i ženama trebala otpremnina obračunati do 65. godine – kaže Mira Letić.

Pravobraniteljica joj je dala za pravo pa je uprava HŽ PP-a u novoj Odluci o otpremninama kao kriterij za njihov izračun uvela godine staža.

U HŽ PP-u za slučaj Letić kažu da su kriteriji prema kojima se tada određivala otpremnina izrađeni sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju. Uprava HŽ PP-a nije pristala na ponuđenu nagodbu s Mirom Letić i isplatiti joj razliku do 200.000 kuna pa će ona stoga, najavljuje, pravdu potražiti na sudu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije