Otpadne vode iz Štrigove idu u slovenski pročistač

Otpadne vode iz Štrigove slijevat će se u pročistač u slovenskom Razkrižju, vijest je koju je potvrdio načelnik općineStanislav Rebernik (SDP).

Bit će to, kaže, prvi slučaj da dvije općine iz dvije države, Hrvatske i Slovenije, surađuju na takav način. – Dobili smo iz državne komisije slovenske vlade obavijest da nemaju ništa protiv našeg priključenja na njihov pročistač otpadnih voda. Cijeli projekt vodi tvrtka Međimurske vode, a mi smo zadovoljni što smo sa susjedima pronašli zajednički jezik – kaže Rebernik.

Općina Razkrižje u Sloveniji ima kanalizacijsku mrežu s pročistačem već dvije godine, a sagradili su je novcem iz fondova EU i vlastitim sredstvima. Pročistač trenutačno radi s pola kapaciteta, pa je nakon jednog razgovora Rebernika i razkriškog župana Stanka Ivanušiča rođena ideja da se na nj spoji i kanalizacija iz Štrigove.

Zašto bi se, pitao je Ivanušič, trošio novac za novo postrojenje, kad je njihovo dovoljno. Na pročistač u Razkrižju, kod Gibina, blizu mjesta na kojem je slovenska vojska u srijedu zbog izbjeglica postavila žičanu ogradu, moći će se priključiti oko tisuću domaćinstava. Trebat će izraditi projektnu dokumentaciju, a čim se to sredi, kandidirat će se za novac iz fondova.

Također, Međimurske vode stupile su već u kontakt s komunalnim poduzećem iz Ljutomera u Sloveniji koje će slati račune za kubike vode koja će se, kad projekt završi, slijevati u pročistač.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije