U petak i subotu, 25. i 26. rujna 2015. godine, hotelu Panorama u Prelogu, pod pokroviteljstvom Međimurske županije, održan je Panorama Pizza Expo, međunarodni sajam namirnica i opreme za ugostiteljstvo. Organizatori su zagrebačka udruga za kulturu stola G.E.T. i preloška tvrtka DG Sport.
Na sajmu su izlagali hrvatski i talijanski proizvođači koji su predstavili široku paletu proizvoda, od raznih tipova brašna, sireva, umaka, gljiva i ostalih dodataka za pizzu, ali i ostalih proizvoda za ugostiteljstvo, kao što su voda, pivo i slastice.
Panorama Pizza Expo otvorio je Matija Posavec, župan Međimurske županije, a osim njega, otvorenje su svojim dolaskom uveličali dožupanica Sandra Herman i gradonačelnik grada Preloga, Ljubo Kolarek. Voditelj programa bio je Mirko Fodor, a iz dvorane su uživo emitirani prilozi na Hrvatski radio drugi program.
>>> FOTO: Panorama Pizza Kup u Prelogu – tko su najbolji pizza majstori?
Središnji dio manifestacije bio je drugi po redu Panorama Pizza Kup, prvenstvo Hrvatske u spravljanju pizza. Ove godine natjecalo se 14 pizza majstora iz ponajboljih hrvatskih pizzerija. Žiri u sastavu: Eduardo Mainardi, Gianni Calaon, Igor Zagajski, Časlav Matijević, Domagoj Jakopović Ribafish, Loreena Meda, Zlatko Gall i Zlatko Sedlanić, ocjenjivao je prema strogim svjetskim kriterijima izgled pizze, strukturu i stupanj pečenosti tijesta, okus, količinu namirnica, a posebno usklađenost svih elemenata i ukupan dojam.
Pizzeria O’Hara iz zagrebačke Malešnice s pizzaiolkom Kristinom Halužan osvojila je prvo mjesto i time potvrdila status trenutno najbolje hrvatske pizzerije. Drugo mjesto s ne mnogo manje bodova osvojila je konoba – trattoria Gatto Nero iz Novigrada. Njih je također predstavljala pizzaiolka, Marija Vodopija.
Treće mjesto osvojio je Ivan Delimar za pizzeriju 5 plus iz Koprivnice. “Išli smo se igrati i raditi ono što volimo. Život je igra i ako radimo ono u čemu uživamo uvijek netko to primijeti.” – izjavio je na svojem Facebook profilu.
Uz njih, na 2. Panorama Pizza Kupu sudjelovale su sljedeće pizzerije: pizzeria Chello, pizzeria Šut, pizzeria Chello, hotel Panorama, pizzeria Lipov hlad, pizzeria Gastro Italiano, restoran pizzeria Angelus, pizzeria Nu. Neke od njih prijavile su i po dva pizzaiola da vide kakvi su im unutarnji odnosi snaga.
Pokrovitelji Panorama Pizza Kupa osigurali su poklone za sudionike tako da su vi natjecatelji dobili poklon pakete Podravke, prvo troje dobilo je i poklone Electroluxa, a pizzeria O’Hara s predstavnicom Kristinom Halužan, osvojila je automatsku registraciju na Pizza World Cup u Rimu, početkom listopada, što je za pobjednika Panorama Pizza Kupa osigurala tvrtka Mainardi food.
Oba dana održavanja manifestacije održavane su zanimljive edukativne radionice, od kojih ćemo izdvojiti samo neke. Nutricionistica Maša Katić održala je predavanje o benefitima CO2, odnosno objasnila je zašto je dobro piti Jamnicu uz obrok, pizzaioli hotela Panorama predstavili su novost u svojoj pizzeriji – bezglutensku pizzu, a Gianfranco Crepaldi, istarski uvoznik talijanskih delicija, pokazao je kako pravilno napraviti vrhunski rižoto.
Kao glavni pokrovitelj Panorama Pizza kupa, G. Mainardi je na Panorama Pizza Expo doveo Giannia Calaona (obojica su bili i članovi žirija), trostrukog svjetskog prvaka na najprestižnijem svjetskom prvenstvu pizzaiola u Parmi, koji je prisutnim pizzaiolima i zainteresiranoj publici pokazao male tajne izrade vrhunske pizze te prezentirao kako se radi Pizza Scrocchiarella, koja je novi hit u Italiji.
Zlatko Sedlanić, Podravkin kuhar promotor, stručnjak za izradu pizza, također je prezentirao nekoliko pizza koje su pobudile interes svih prisutnih, kao što su Pizza Vegetariana na integralnom tijestu i desertna pizza s Linoladom.
Globotomija, Radna subota i Trbuhozborci su radio emisije 2. programa Hrvatskog radija koje su se u petak i subotu uživo emitirale iz dvorane. Održano je i nekoliko nagradnih igara, ali posebno je bilo zanimljivo u subotu, kada je u emisiji Trbuhozborci poznati glumac Vid Balog spravljao pizzu s međimurskim autohtonim namirnicama – mesom z tiblice i domaćim svježim sirom.
Riječ organizatora
“Članovi žirija koji su ocjenjivali pizze na prvom Panorama Pizza Kupu prošle godine složili su se da je vidljiv napredak u odnosu na prošlu godinu. To nas raduje jer znači da smo na dobrom putu i da smo potakli pizzaiole na promišljanje o namirnicama i pristupu ovom jelu koje ima mnogo potencijala. Pripreme za slijedeću godinu već su počele. Za sada možemo obećati da će napredak biti još vidljiviji, a obavještavat ćemo vas o zanimljivim detaljima.
Na podršci zahvaljujemo:
Pokroviteljima i sponzorima – Međimurska županija, Mainardi food, Academia pizzaioli, Podravka, Istarski gušti, Terme Olimia, Wine Academy Croatia, Electrolux, vinarija Stručić, Gelati D’oro, Dukat, Jamnica, Bohnec;
Medijskim pokroviteljima – Srce TV, Privredni vjesnik, wish.hr, HRB, Međimurske novine, Varaždinske vijesti, Radio 1 te portalima eMedjimurje.hr i Varazdinski.hr;
Izlagačima – Volim ljuto, Gelati D’oro, Dukat, Podravka, Pivovara Daruvar, Mainardi food, Bindi, Demetra, M.E.G.I.C. PIZZA, Farine ITALMILL, Tako Slatko, Jamnica, Lareto tartufi, Sapori, kao i svima ostalima koji su na bilo koji način podržali ovaj projekt.”
Zanimljivosti o pizzi
• Pizzu tradicionalno vežemo za Italiju, ali prapočeci pizze su još u antičkom dobu. Naime, stari Grci su radili okrugle lepinje (tijesto slično pizzi) na koje su stavljali sir i datulje.
• Pizza kakvu znamo danas pojavljuje se u 16. stoljeću kada su Talijani, zahvaljujući Španjolcima i otkriću Amerike upoznali rajčicu te nakon što su shvatili da nije otrovna, a posebice u okolici Napulja, počeli ju stavljati na pizzu.
• Sljedeći veliki korak u proizvodnji pizze događa se skoro dva stoljeća kasnije. Naime, početkom 18. stoljeća počinju svi na pizzu stavljati Mozzarellu i to je osnova pizze kakvu znamo danas.
• U 19. stoljeću pizza postaje toliko popularna da se 1830. godine u Napulju otvara prva pizzerija u svijetu “Antica Pizzeria Port’ Alba”, koja u istoimenoj ulici, na broju 18 posluje i danas.
• Godine 1889. u Napulju je prvi put ispečena i najpoznatija pizza na svijetu – pizza Margarita. Nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margarite. Pizzaiolo, majstor za pečenje pizza, Rafaele Esposito, kojeg mnogi nazivaju i “ocem pizze” osmislio je patriotsku pizzu koja je i svojim izgledom i okusom oduševila kraljevski par, a posebno kraljicu po kojoj je dobila ime. Za izradu te pizze koristio je nadjeve u bojama talijanske zastave, to jest: crvenu rajčicu, svježi zeleni bosiljak i bijeli sir Mozzarellu.
• 1905. godine Gennaro Lombardi otvara i prvu pizzeriju u New Yorku te tako pizza započinje osvajanje Amerike. Zanimljivo je da Lombardijeva pizzerija postoji i danas, mada na drugoj lokaciji, ali još uvijek koristi originalnu peć iz 1905. godine.
• U Hrvatsku pizza na velika vrata dolazi ’60-ih i ’70-ih godina. Tako su prve pizze ispečene u nekadašnjoj pizzeriji “Zadar” (danas je to restoran Vip) na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Među prvima otvorene su i Kavana Korso i Četiri lovca.
• U Hrvatskoj je najpopularniji nadjev za pizzu šunka, sir i gljive. Usporedbe radi, u Brazilu je to grašak, dok Japanci obožavaju pizzu s lignjama i majonezom.
• Najekstravagantnija i najskuplja pizza na svijetu pravi se u pizzeriji Nino’s Bellissima u New Yorku. Na pizzu, između ostalog, stavljaju kavijar i jastog, a treba je naručiti 24 sata unaprijed. Cijena je prava sitnica 😉 – 1.000 dolara.
• Pizzerije predstavljaju 17% svih restorana.
• Godišnje se u cijelom svijetu proda 5 milijardi pizza.
• Najviše pizza proda se u Dublinu – u jednom satu čak oko 250!
• Postoji čak i Međunarodni dan pizza koji slavimo 9. veljače.