Prva Panorama Pizza Expo, međunarodna izložbeno-prodajna manifestacija svijeta pizze (ponude namirnica, opreme, alata i popratne industrije) održat će se 25. i 26. rujna 2015. godine u dvorani hotela Panorama u Prelogu, u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. iz Zagreba i tvrtke DG Sport iz Preloga, a pod pokroviteljstvom Međimurske županije.
Organizatori Panorama Pizza Expa su u 2014. godini su organizirali su Panorama Pizza kup, koji je okupilo desetak ponajboljih hrvatskih pizzerija. Uz žiri u stručnom sastavu: Rene Bakalović, Časlav Matijević, Domagoj Jakopović Ribafish i Loreena Meda natjecanje je približeno svjetskim standardima. Prvo mjesto osvojila je pizzerija O’Hara iz Zagreba.
Javnost je pokazala velik interes za taj događaj i povela se rasprava o samom postupku izrade pizza u pojedinim pizzerijama. Shodno tomu otvorilo se pregršt pitanja – o samim namirnicama, pećima, načinima izrade… Na ta pitanja pojavilo se i puno odgovora.
Sve to organizatore je potaknulo na organizaciju Panorama Pizza Expa, na kojem bi vlasnicima pizzeria, pizza-majstorima (pizzaiolima), ali i svima koji rade pizze kod kuće, prezentirali novosti u svijetu pizza, pokazali im i naučili ih baznim ili novim tehnikama, malim tajnama, na jednom mjestu okupili proizvođače kvalitetnih namirnica te kroz takav pristup podigli kvalitetu pizze u regiji – jer kao što kažu nutricionisti – ako koristimo kvalitetne i dobro izbalansirane namirnice, pizza može biti kvalitetno i zdravo jelo.
Program:
25. 9.2015. Petak
10:00 Otvorenje
10:00 – 20:00 Izlagački dio, radionice,
Pizza kup & Business day
20:00 – 24:00 Afterparty
26.9.2015. Subota
12:00 – 20:00 Izlagački dio, radionice, show, natjecanje amatera
20:00 – 24:00 Afterparty
Voditelj programa: Mirko Fodor
Cijena ulaznice: 20,00 kn što uključuje konzumaciju kriške pizze.
Panorama Pizza Kup će i ove godine biti bitan dio manifestacije. Održat će se u petak, 25.9.2015., a već poznatom sastavu kao članovi žirija pridružit će se Zlatko Gall, poznati novinar i gastronom te Zlatko Sedlanić, vrhunski chef, Podravkin promotor kulinarstva. Novost je natjecanje amatera koje će se održati drugi dan manifestacije, dakle u subotu, 26.9.2015.
Zainteresirani se mogu prijaviti preko web stranice www.panoramapizzaexpo.eu i u petak, 25.9. na Panorama Pizza Expou. Za najbolje među njima osigurali smo privlačne nagrade sponzora. Prva nagrada je vikend paket za dvije osobe u Terme Olimia. Oba dana nas nakon izložbe, natjecanja i edukativnih radionica održat će se afterparty na terasi hotela Panorama. Očekujemo dobru zabavu uz nastup TS “Taubeki” i podršku Podravke.
Ne treba smetnuti s uma da je pizza vjerojatno najraširenije jelo koje se jede stvarno svuda u svijetu i konzumiraju ga sve dobne skupine.
Zanimljivosti o pizzi
• Pizzu tradicionalno vežemo za Italiju, ali prapočeci pizze su još u antičkom dobu. Naime, stari Grci su radili okrugle lepinje (tijesto slično pizzi) na koje su stavljali sir i datulje.
• Pizza kakvu znamo danas pojavljuje se u 16. stoljeću kada su Talijani, zahvaljujući Španjolcima i otkriću Amerike upoznali rajčicu te nakon što su shvatili da nije otrovna, a posebice u okolici Napulja, počeli ju stavljati na pizzu.
• Sljedeći veliki korak u proizvodnji pizze događa se skoro dva stoljeća kasnije. Naime, početkom 18. stoljeća počinju svi na pizzu stavljati Mozzarellu i to je osnova pizze kakvu znamo danas.
• U 19. stoljeću pizza postaje toliko popularna da se 1830. godine u Napulju otvara prva pizzerija u svijetu “Antica Pizzeria Port’ Alba”, koja u istoimenoj ulici, na broju 18 posluje i danas.
• Godine 1889. u Napulju je prvi put ispečena i najpoznatija pizza na svijetu – pizza Margarita. Nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margarite. Pizzaiolo, majstor za pečenje pizza, Rafaele Esposito, kojeg mnogi nazivaju i “ocem pizze” osmislio je patriotsku pizzu koja je i svojim izgledom i okusom oduševila kraljevski par, a posebno kraljicu po kojoj je dobila ime. Za izradu te pizze koristio je nadjeve u bojama talijanske zastave, to jest: crvenu rajčicu, svježi zeleni bosiljak i bijeli sir Mozzarellu.
• 1905. godine Gennaro Lombardi otvara i prvu pizzeriju u New Yorku te tako pizza započinje osvajanje Amerike. Zanimljivo je da Lombardijeva pizzerija postoji i danas, mada na drugoj lokaciji, ali još uvijek koristi originalnu peć iz 1905. godine.
• U Hrvatsku pizza na velika vrata dolazi ’60-ih i ’70-ih godina. Tako su prve pizze ispečene u nekadašnjoj pizzeriji “Zadar” (danas je to restoran Vip) na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Među prvima otvorene su i Kavana Korso i Četiri lovca.
• U Hrvatskoj je najpopularniji nadjev za pizzu šunka, sir i gljive. Usporedbe radi, u Brazilu je to grašak, dok Japanci obožavaju pizzu s lignjama i majonezom.
• Najekstravagantnija i najskuplja pizza na svijetu pravi se u pizzeriji Nino’s Bellissima u New Yorku. Na pizzu, između ostalog, stavljaju kavijar i jastog, a treba je naručiti 24 sata unaprijed. Cijena je prava sitnica 😉 – 1.000 dolara.
• Pizzerije predstavljaju 17% svih restorana.
• Godišnje se u cijelom svijetu proda 5 milijardi pizza.
• Najviše pizza proda se u Dublinu – u jednom satu čak oko 250!
• Postoji čak i Međunarodni dan pizza koji slavimo 9. veljače.