Pred voćarima je zlatna berba jabuka

Ovih dana međimurski voćari, poglavito vlasnici većih voćnjaka s jabukama, obavljaju uobičajene poslove pred berbu jabuka, koja će prema riječima tajnika Međimurske udruge za integriranu proizvodnju voća, Mladena Dobranića započeti sredinom rujna, a kulminaciju doživjeti posljednjeg rujanskog i prvog listopadskog vikenda.

– Jabuke u mojem, ali i u gotovo svim međimurskim voćnjacima vrlo su dobre, gotovo odlične kondicije, kakvoće i ljepote. Ostane li sve ovako u narednih nekoliko dana, pred nama je zlatna berba jabuka, najbolja u minulih desetak godina.

Domaćem, ali i drugom tržištu ponuditi ćemo jabuke kakve do sada nije bilo, a znamo da su međimurske jabuke uvijek među najboljima ne samo u Hrvatskoj nego i u ovom dijelu Europe, kaže Dobranić koji sa voćaka skida slabije plodove i grane s lišćem, kako bi sunce moglo što bolje obogatiti prelijepe plodove.

Jedino što može smanjiti radost ovogodišnje berbe jabuka su cijene po kojima će ih voćari moći prodati, odnosno kupci otkupiti.

– Ovog trenutka u opticaju je cijena od 1,80 kuna po kilogramu, cijena koja treba biti početna, nikako minimalna u pregovorima između voćara i kupaca, naglašava Dobranić, dodajući kako bi ona bila dobra ako se plaćanje obavi odmah, u voćnjaku ili za par dana od primopredaje. Sve druge opcije su protiv voćara, koji izlaz vide u plasiranju svojih vrhunskih jabuka na inozemna tržišta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije