EGTS: Preko Budimpešte do fondova i novaca za projekte

Predsjednik Europske grupacije za teritorijalnu suradnju MURA-REGION i saborski zastupnik Mario Moharić u srijedu je zajedno s potpredsjednikom EGTS –a Ištvanom Tišlerom boravio u Ministarstvu vanjskih poslova u Budimpešti.

To je prvi konkretni korak nakon nedavnog osnivanja Grupacije koja je zamišljena kao direktni put za suradnju pograničnih država, a u cilju što uspješnije realizacije zajedničkih projekata usmjerenih prema fondovima EU i kooperativno financiranje istih od strane nadležnih fondova i ministarstava.

Sve lokalne samouprave, od Grada Preloga, pa do Donje Dubrave, odnosno podravskog Legrada, a koje graniče sa Republikom Mađarskom, preko EGTS –a dostavit će mađarskom Ministarstvu svoje projekte kako bi oni što uspješnije pronašli put do pojedinih fondova EU posredstvom Ministarstva vanjskih poslova prijateljske susjedne zemlje.

Mađarska je ovakvu vrstu suradnje sa drugim zemljama sa kojima graniči već dobro uhodala, a Hrvatska ima sve preduvjete da realizira isto. Predsjednik Moharić ističe da ima bezbroj sadržaja koji čine veliki potencijal za realizaciju projekata, mahom je tu granični prijelaz Goričan sa sadržajima, turistički sadržaji uz Muru i Dravu, projekt izgradnje mosta Kotoriba – Murakeresztur, obnovljivi izvori energije i brojni drugi.

Do jeseni, svi potencijalni projekti od zajedničkog interesa, trebali bi posredstvom mađarskog Ministarstva vanjskih poslova i ostalih ministarstava naći direktni put do nadležnih fondova i sredstava EU.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije