Počela berba ranih sorti jabuka: Kilogram se prodaje od 3 do 7 kuna

Lijepo i toplo vrijeme, te pogodne proljetne i ljetne temperature požurile su ranije dozrijevanje nekoliko sorti jabuka u međimurskim voćarima.

Mladen Dobranić, prvi čovjek svetomartinskih i međimurskih udruženih voćara, upravo je brao svoje jabuke i tako ispunio želju nekoliko trista-gostiju u prolazu, a prodaja u voćnjaku ili na kućnom pragu povijesno je najisplativija i najekonomičnija.

– Općenito su sve sorte u vrlo dobroj kondiciji, možda u neke prerodne, ali to ćemo tijekom dozrijevanja selekcionirati. Vrijeme je odlično, u zemlji je dovoljno vlage, a i velika većina naših voćnjaka ima riješeno pitanja navodnjavanja kao i obranu od tuče nadmreženim voćnjacima.

Ovog trenutka su zrele i vrlo ukusne za prehranu sorte Red Melba, Quinte, Wistabela, Stark Erlistn i još neke novije rane sorte. Potrošači kažu kako su jabuke sočne, lako se čuvaju i nisu skupe. Kilogram se prodaje od 3 do 7 kuna, zavisno o sorti. Ako ljeto i jesen budu dobri, možemo očekivati vrlo dobar i kvalitetan urod i ostalih sorti jabuka.

Trebamo se samo dogovoriti s kojom cijenom ćemo se postaviti prema nakupcima, kupcima i hladioničarima, kazivao nam je Dobranić, dok je ubirao svoju Reed Melbu za kojom su kupci naprosto poludjeli, zbog sočnosti i slatkosti. A slična situacija je i kod drugih međimurskih voćara koji posjeduje rane sorte, pak uvoznici gube utrku sa svojim zalihama jabuka iz pitaj Boga kojih godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije