Kušali smo autohtoni Pušipel: Kako je mirisan, dobar, ukusan i svjež

Pohodili smo Vinariju Horvat u Svetom Urbanu sa ciljem da prvi kušamo prvo vino-mladi autohtoni pušipel berbe 2014. koji je upravo buteljiran i pod oznakom Pušipel classic kreće u osvajanje tržišta.

Prvi dojmovi su izvrsni, jer vino odiše sortnim mirisom, ukusom i svježinom koja je do izražaja došla na jučerašnjoj (četvrtak, 2. srpnja 2015.) temperaturi od 34 C stupnja u hladu Horvatovog vinograda. Naravno da smo i blagovali i to domače suhe kobasice, sir s vrhnjem i pogačice sa cvirkima (čvarcima) i ustvrdili smo kako je sljubljivanje bajkovito. Vino sadrži solidnih 11,5 volumnih postotaka alkola.

– Zaista sam sretan i ponosan što je unatoč lošoj minuloj vinogradskoj godini i zato što je to bila prva berba autohtonog pušipela, vino jako kvalitetno i dobro. Prije nego smo i se nadali, dobili smo Pušipel classic koji će sigurno kod konzumenata pobuditi zanimanje i zadovoljstvo što mogu uživati u mladom i dobrom vino, naglašava Vladimir Horvat, kojemu su Agronomski fakultet iz Zagreba, Međimurska županija i Hortus Croatiae, povjerili uzgoj grožđa i stvaranje novog vina.

– Siguran sam da će ovo vino postati ponos međimurskog vinarstva jer uistinu je riječ o stručno odrađenom projektu i zahvalni smo svima koji su osim naše obitelji sudjelovali u procesima od berbe grožđa, preko prešanja, praćenju mošta do stvaranja ove, ja ću je nazvati zlatne kapljice, kaže Robert Horvat, koji daje ogroman doprinos čuvanju vina u podrumu.

Podsjećamo na lanjsku prvu – povijesnu berbu grožđa koje je obavljeno u petak, 10. listopada 2014. i to treba biti zapisano kao jedan od značajnih događaja u međimurskoj povijesti, poglavito u poljodjelstvu, najvažnijim segmentu međimurskog gospodarstva.

Tog najtoplijeg dana “miholjskog ili babljeg ljeta”, kada je temperatura zraka dostigla 27 C stupnjeva, na imanju obitelji Vladimira i Danice Horvat u Svetom Urbanu obavljena je prva, ujedno i povijesna berba grožđa, autohtone sorte pušipel iz kojeg je nastalo ovo kvalitetno vino, pušipel clasic. Vinograd je nastao 2011. godine, kada je zasađeno 1314 klonova iz 32 različita trsa šipona ili moslavca, koji iznjedruju (jer postupak još traje) plemke autohtone i zaštićene sorte trsova pušipela.

Projekt posebno podržava međimurski župan Matija Posavec, koji je odrezao prvi grozd, a sada ga Horvatovi čekaju da dođe popiti čašu ovog vina i da kaže svoje. Projekt autohtoni pušipel je ukupne vrijednosti 937.500 kuna i već sada se vidi da je opravdao uloženo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije