Plin od početka travnja u prosjeku jeftiniji pet do sedam posto

Vlada bi do kraja ovog mjeseca trebala donijeti potrebne odluke koje će omogućiti da s početkom travnja cijena prirodnog plina za kućanstva bude niža u prosjeku za pet do sedam posto, ovisno o distributerima plina, doznaje se Poslovni.hr iz dobro obaviještenih krugova, nakon što je krajem prošlog tjedna mišljenja na potrebne odluke dalo Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA).

Cijena prirodnog plina za kućanstva od 1. travnja trebala bi biti niža za prosječno oko 15 lipa po prostornom metru, odnosno u postotku od pet do sedam posto, no kako krajnja cijena plina ovisi i o samim distributerima plina moguće je da kod nekih distributera neće biti pojeftinjenja, dok bi neki cijenu mogli sniziti i za više od prosječnih 15 lipa po kubiku, neslužbeno se doznaje iz upućenih izvora.

Pojeftinjenje prirodnog plina za kućanstva početkom prošlog tjedna najavio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak koji nije izlazio s iznosom mogućeg sniženja cijena. O samom pojeftinjenju odlučit će Vlada pred kojom se ovaj ili idući tjedan, odnosno najkasnije do kraja ožujka naći prijedlozi odluka o cijeni po kojoj je Ina dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) kao opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu te o cijeni po kojoj je HEP dužan plin prodavati opskrbljivačima.

Da bi se na Vladi trebale naći te dvije odluke proizlazi iz objave s internet stranica HERA-e da je Upravno vijeće HERA-e, na sjednici održanoj u petak, 6. ožujka, dalo mišljenje na prijedlog odluke o cijeni po kojoj je proizvođač prirodnog plina dužan plin proizveden na području Hrvatske prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu plina te odluke o cijeni plina po kojoj je opskrbljivač na veleprodajnom tržištu dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstvo. Prijedloge obiju odluka HERA je uputila Ministarstvu gospodarstva.

Inače, Vlada je krajem veljače prošle godine donijela odluke kojima je opskrbu distributera koji plin plasiraju domaćinstvima od 1. travnja 2014. na razdoblje od tri godine s Inine tvrtke Prirodni plin prebacila na HEP kao opskrbljivača na veleprodajnom tržištu.

Prema odlukama Vlade, u razdoblju od 1. travnja 2014. do 31. ožujka 2015. Ina je plin proizveden na području Hrvatske prodavala HEP-u po cijeni od 0,1842 kune po kilovatsatu (kWh), a HEP distributerima po cijeni od 0,2595 kuna/kWh. Krajnja cijena koju kućanstva plaćaju svojim distributerima ovisi, uz cijenu koju distributeri plaćaju HEP-u i o opskrbnoj marži distributera, a na nju treba dodati i iznos mjesečne naknade te PDV.

Iznos mjesečne naknade reguliran je Metodologijom za utvrđivanja iznosa tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom i zajamčenu opskrbu, a Upravno vijeće HERA-e bi izmjene te metodologije trebalo usvojiti na sjednici najavljenoj za sutra, 10. ožujka.

Te se izmjene tiču upravo načina izračuna fiksne mjesečne naknade pa bi se sadašnjoj naknadi za distribuciju plina dodala i naknada za opskrbu plinom, koja bi bila 10 posto fiksne naknade za distribuciju, javlja Poslovni.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije