ROZP: “Oprost duga” – Panem et circenses?

Od vojske 340 000 blokiranih potrošača dodajmo još, prema procjenama Organizacije “ROZP”, vojsku do 800 000 potrošača koji se nalaze u dužničkom ropstvu jer njihovi krediti ili financijske obveze nisu pokriveni izvorima prihoda, tj. ako potrošač korisnik kredita i obveznik plaćanja javnih usluga ostane bez posla, prebacuje se u skupinu “blokiranih”.

To znači da je 1/3 punoljetnih hrvatskih potrošača u dužničkom ropstvu. Univerzalnim vojničkim normama smatra se da je ratna postrojba prestala postojati, ako ima gubitke (mrtvih i ranjenih) veće od 30%. Što znači “oprost duga” za 9000 “mrtvih” potrošača koji nemaju prihoda i zato su ušli u blokade, jer će u slijedeća tri mjeseca biti na početku, tj. ponovo će biti ovršeni za nove dugove.

Oprost duga za 9000 potrošača od po 30 000 kn, što je 270 000 000 kn, prema ukupnom dugu ovršenih potrošača od 30 000 000 000 kn (0,9%) ili 700 000 000 000 kn (0,04%) korisnika kredita kojima “dužničko ropstvo” visi nad glavom. Razvidno je da je “oprost duga” čudan spin političkih opcija, koje su bez javne rasprave donijele neke jednokratne propise za oprost duga. Pri tome su hrvatski potrošači itekako diskriminirani, jer razvidno je da nemaju iste uvjete za neku radnju, a radnja “oprosta duga” nije besplatna. “Nijedan ručak nije besplatan!”

Nitko organizirane skupine potrošača, bilo univerzalnih bilo specijaliziranih poput “Blokirani”, “Franak” i sl., ne da nije tražio prijedloge ili mišljenje, nego su potpuno ignorirani svi naši prijedlozi pri donošenju zakona kojim su 1/3 hrvatskih potrošača stavili u poziciju dužničkog ropstva. Naši prijedlozi bankama od prije 5 godina da stan u kojem živi potrošač, a koji zadovoljava temeljne ljudske potrebe, ne može biti instrument osiguranja nenamjenskog kredita, proglašeni su “Komunističkim razmišljanjem”.

Naši prijedlozi da se sa gubitkom radnog mjesta mora zamrznuti i kreditni anuitet i to bez kamata do ponovnog zaposlenja potrošača, proglašeni su “zaostalim mentalnim sklopom“. Zato smatramo da imamo pravo postaviti pitanje: “Što sutra?” Je li potrebno posegnuti za izvaninstitucijalnim metodama građanskog neposluha, jer očigledno se pojam demokracije sveo na diktaturu.

Potrošačima je potpuno svejedno je li politička ili monetarna diktatura, efekti po njih su isti! Pozivamo Vladu i zainteresirane institucije u Hrvatskoj da prihvate komunikaciju s nama, organizacijama civilnog društva koji znamo potrošačke probleme i to odmah sada! Ako se problem dužničkog ropstva hrvatskih potrošača zakonodavno ne riješi u slijedećih pola godine, posljedice će biti katastrofalne i nepopravljive za društvo u cjelini, gdje ispravke više neće biti moguće.

Svjetski pokret za zaštitu potrošača (čiji smo i mi članovi) je donio novu Strategiju borbe za prava potrošača, pozivamo Sabor RH i Vladu RH, kao najviše nositelje zaštite potrošača u Hrvatskoj, da prihvate dijalog, jer to potrošači od njih i očekuju! (Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije