ROZP Električna energija i potrošači

ROZP – razvojna agencija zaštite potrošača poslala je priopćenje vezano uz poskupljenje struje. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Upravno vijeće ROZP izražava veliku zabrinutost zbog Odluke Vlade o podizanju cijene naknade za obnovljive izvore energije s 3,5 lipa na 10,5 lipa po KWh, posebno načinom donošenja Odluke, koja je donesena suprotno odredbama Zakona o zaštiti potrošača čl.25. st.1 koji određuje da tijelo javne vlasti koje uređuje pružanje javnih
usluga potrošačima dužno je osnovati savjetodavno tijelo u čijem sastavu mora biti i predstavnik udruge za zaštitu potrošača te donositi odluke, nakon mišljenja savjetodavnog tijela, na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način.

Kako opskrba električnom energijom u univerzalnoj usluzi spada u javne usluge definirane Zakonom o zaštiti potrošača, a time i cijena te javne usluge Vlada nije tražila mišljenje Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača (savjetodavno tijelo iz čl.25. st.1), te je jasno da nije niti donijela Odluku, nakon mišljenja savjetodavnog tijela, na
transparentan, objektivan i nediskriminirajući način.

Ako Vlada ne poštuje Zakon koji je ona predložila Saboru i njezino resorno ministarstvo je nadležno za implementaciju Zakona o zaštiti potrošača, potrošači nemaju moralne obveze poštivati isti Zakon. Razvidno je da je Odluka donesene isključivo u korist trgovca, stavljajući potrošačima na teret punjenje fondova HEP-a za obnovljive izvore energije koji je “nejasno” ispražnjen prije … godina, a da nitko za to nije odgovarao.

Naime, nalazi izvanredne financijske revizije unutar HEP-a još 2010. godine su pokazali da uprava HEP-a pod vodstvom Ivana Mravka nije uplaćivala prikupljenu naknadu za obnovljive izvore energije na račun Hrvatskog operatera tržišta energije (HROTE) stvorivši na taj način dug od čak 200 milijuna kuna, a na što je taj novac potrošen može se samo nagađati.

Naknadu prikupljenu od potrošača HEP je trebao proslijeđivati HROTE-u koji bi dalje od tih sredstava financirao povlaštene otkupne cijene električne energije. Potrošači više ne mogu pristati, a ni financijski izdržati, da njihovi novčanici budu kasice prasice za pokrivanje posljedice krivih odluka i lošeg poslovanja. Nedvojbeno je da će posljedice poskupljenja koja će uslijediti poskupljenjem električne energije osjetiti svi krajnji korisnici usluga i proizvoda tj. potrošači.

Prema izjavi Predsjednika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Vlada je zatražila njihovo mišljenje, a nejasno je zašto nije zatraženo mišljenje Razvojne organizacije zaštite potrošača /ROZP/ kao saveza udruga za zaštitu potrošača.

Oba navedena saveza imaju svoje predstavnike u Nacionalnom vijeću za zaštitu potrošača, koje je potpuno ignorirano u donošenju Odluke o javnoj usluzi koja je od vitalnog značaja za potrošače. Pitamo se imaju li potrošači izbor? Prekršeno je po tko za koji puta temeljno pravo potrošača da imaju pravo na pravovremenu i istinitu informaciju, temeljem koje mogu donijeti najpovoljniju odluku za sebe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije