ROZP: Isključivanje javne usluge je kažnjivo zatvorom!

Učestali su zahtjevi potrošača za savjetom i pomoći jer su im zbog duga isključili, strujovi, vodu, plin, telefon …. ROZP je više puta informirao potrošče javno da nitko ne smije potrošaču prekinuti isporuku javne usluge, bez njegove suglasnosti.

‘U naravi potrošaču se ne smije isključiti javna usluga od životne važnosti čak ni ako je to dozvolio. To govore presude Ustavnog suda, ali određeno je i Kaznenim zakonom. Naime Članak 216. Stavak 1. KZ-a je decidirano jasan: “Tko uništi, ošteti, izmijeni, učini neuporabljivim, ukloni, isključi ili ometa u radu napravu javne uporabe za vodu, toplinu, plin, električnu ili drugu energiju, ili elektroničku komunikacijsku opremu i time izazove poremećaj u redovitom životu stanovništva, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.” Postoji i Presuda Ustavnog suda iz 2007. godine da se ne smije isključiti električna energija potrošaču, što se u praksi odnosi na sve javne usluge čije bi isključenje dovelo do poremećaja u redovitom životu potrošača.

No, te odredbe u praksi krše skoro svi pružatelji javnih usluga od životnog značaja za potrošače. Ovdje je nejasna uloga državnog represivnog aparata, jer presuda Ustavnog suda ima snagu Ustava, a Kazneni zakon je operacionalizacija Ustava, pa ako netko ne poštuje Ustav kao temeljni pravni akt Republike Hrvatske, ako ne poštuje odrednice Ustava koje definiraju prava i dužnosti građana, kako mu u krajnosti država dozvoljava da djeluje na njezinom teritoriju?

Nitko u Hrvatskoj ne smije potrošaču isključiti javnu uslugu od životnog interes bez pravosnažne presude suda. No s obzirom na presudu Ustavnog suda nitko potrošaču ne smije isključiti ni struju ni vodu ni plin ni telekomunikacije. Ako se kojim slučajem nekome dogodi da sud donese odluku o isključenju trebao tužiti suca koji je dao takav nalog odobrio.

Obično potrošačima dolaze isključivati struju ili vodu s nekakvim nalogom iz tvrtke koji nema nikakvu pravnu valjanost. Takav nalog ne predstavlja nikakav pravi dokument!

Ono što potrošač može napraviti ako mu pokucaju na vrata i žele isključiti javnu uslugu je pozvati policiju i tražiti ih imena. Pri tom je dobro te djelatnike upozoriti na članak 216. Kaznenog zakona, da ako budu dirali priključak, da ćete ih tužiti, a isto vrijedi i za policajce koji učine isto.

U ROZP-u smo uvjereni da će mnogi odustati kad čuju da im zbog toga prijeti zatvorska kazna od pola godine do pet godina. Savjetujemo da ako dođu i sa sudskim nalogom im sve to ponovite, ali dodajte i ime suca na popis tuženih. Uvjereni smo da ćete bez obzira isključe li vas tada ili ne, vi spor sigurno dobiti!’ javlja Klub potrošača ROZP.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije