Na finom talogu dozrijeva Pušipel Selection – prve povijesne berbe

Vincekovim imendanom i blagdanom koji je u kalendaru 22. siječnja započinju radovi u međimurskim vinogradima ali i vinske svečanosti kojima se jednako vesele vinogradari i ljubitelji plemenite i božanstvene vinske kapljice.

U takvom ozračju pohodili smo Vinariju obitelji Vladimira Horvata u Svetom Urbanu, kako bi smo doznali što se događa s mladim vinom, spremljenom od grožđa međimurske zaštićene sorte Pušipel, povijesne prve berbe 2014. u mladom vinogradu kojeg po naputcima Agronomskog fakulteta Zagreb i prema vlastitom iskustvom obrađuje obitelj Horvat, s punim odobravanjem Društva vinogradara i vinara “Hortus Croatiae” i Međimurske županije.

Dok nam je gazda Vladimir natočio “kupicu” mladog Pušipela koji nas je odmah osvojio fantastičnom aromom, njegov sin Robert nam je rekao što se ovog trenutka događa s mladim vinom koje je Vladimir zahvati iz dva “lagva” u svom velebnom podrumu.

– Mladi, prvi i povijesni pušipel, sazrijeva na finom talogu kako bi se stvorila i sačuvala izvorna aroma. Obzirom na vrlo lošu prošlu vinogradarsku godinu, ovo vino ima gotovo idealne postotke kiseline koje iznose oko 7 posto. Ovo se može nazvati pravim čudom, ali tako je i hvala Bogu da je tako. Kako je riječ o suhom vinu, šećeri su optimalni i nisu ustaljeni obzirom na fazu sazrijevanja.

Vjerujem kako će vino u svibnju biti zrelo i da će steći željeni naziv Pušipel Selectio, obzirom da je dobiveno iz selekcioniranih i najboljih trsova pušipela, ispričao nam je Robert, dok smo s Vladimirom uživali u zaista vrhunskoj kapljici mladog Pušipela, koji nas je osvojio poput mladih dama ili najboljih pjesama.

Uskoro obrezivanje i odabir plemki

Kako god nam je lijepo bilo uz par čašica vrhunskog mladog Pušipela, kojem smo poželjeli dobro zorenje i dobivanje naziva Pušipel Selectio, razgovarali smo i o vinogradu.

Za nekoliko dana, najkasnije do polovice veljače trebali bi započeti obrezivanjem mladog vinograda te uzimati plemke 5 do 7 klonova koje ćemo poslati u jedan od međimurskih rasadnika na daljnji rast kako bi 2016. godine imali sadnice odnosno trsove koje će biti vraćeni u našu skrb na novu površinu koja je kako to pripisuju pravila i naputci Agronomskog fakulteta, zaštićena od drugih vinograda kako u cvatnji ne bi došlo do oprašivanja s drugim sortama.

Nakon toga će se povećati i proširiti površine i broj klonova Pušipela kako bi jednog dana imali respektabilne količine trsova iz matičnog nasada, te na kraju kraja, dobro grožđe i još bolje vina autohtone i zaštićene međimurske sorte vina, rekao nam je Vladimir Horvat, koji istinski uživa u ovom projektu, koji je vrlo zahtjevan jer u njegovu I. fazu je investirano 937.500 kuna, od čega Međimurska županija ulaže 468.500 kuna.

Podsjećamo na riječi međimurskog župana Matije Posavca, koji je vinogradarima rekao kako će on i županija pronaći sredstva za II. fazu projekta, koja će trajati narednih 5 godina, a u toj fazi će stepenica biti podignuta na višu razinu te od postojećih najelitnijih uzoraka postići željeni cilj, dobiti verificirani i međunarodno priznati klon vinske sorte grožđa – međimurski pušipel.

Naše iskustvo nakon što smo kušali prvo vino sorte Pušipel, govori kako su vinari, županija i fakultet na pravom putu da se županove želje ostvare. Tko se želi osobno u naše tvrdnje uvjeriti neka se zaustavi kod Horvatovih i kuša kapljicu vina od kojeg Međimurje s pravom puno očekuje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije