KLONSKA SELEKCIJA MOSLAVCA Od 32 klona 5 najboljih u završnicu

Danas, u srijedu 6. lipnja 2018. godine, je na imanju obitelji Horvat u Svetom Urbanu u dijelu vinograda u kojem se provodi Projekt Klonske selekcije kultivara Moslavac II. faza, za potrebe određivanja klona autohtone sorte Pušipel, obavljena Redukcija grožđa i defolijacija listova koju su vodili stručni ljudi Agronomskog fakulteta u Zagrebu predvođeni doc.dr.sc. Darkom Preinerom, voditeljem projekta koji se provodi već 8. godinu.

– Jako sam zadovoljan situacijom u vinogradu u kojem je stanje odlično, bez ikakve bolesti ili štetnika na trsovima, listovima i grožđu, kao i čitavim projektom koji vodi stvaranju rasadničarstva autohtone i zaštićene sorte grožđa i vina Pušipel.

Projekt je započet s 32 klona, a sada nadziremo 5 završnih klonova, od kojih ćemo najvjerojatnije 3 označiti i odabrati za konačni uzgoj trsova, tako da će vinari imati uistinu vrhunske trsove za sadnju u svojim vinogradima.

Do berbe nam ostaje samo nadzor te ocjenjivanje kvalitete. Proizvodno-matični vinograd ostaje i dalje i o njemu će skrbiti obitelj Horvatkoja iznimno kvalitetno i brižno o njemu brine, rekao je Preiner, dodavši kao su Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae i Međimurska županijazlata vrijedne karike u čitavom projektu koji završava 31. prosica 2020. godine.

Robert, Vladimir i Danica Horvat, domaćim specijalitetima pogostili su sudionike ovog događanja u okruženju bajkovitog štrigovskog vinogorja kojeg ovog trenutka krase lijepo uređeni vinogradi i cvatnja pitomih kestena.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije