Postupak zaštite “mesa z tiblice i koščičnoga ulja” uskoro pred EU komisijom

“Meso z tiblice i bučino (koščično) ulje”, prehrambeni su proizvodi koji su već duže vrijeme u proceduri zaštite izvornosti i pribavljanja oznake zemljopisnog porijekla. Ovih dana u javnosti su se pojavile “informacije” kako je iz same Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda stigla vijest kako bi zapravo bilo najbolje “povući” kompletnu proceduru zaštite izvornosti i krenuti ispočetka.

Stoga smo odgovor potražili kod Zorana Štefulja predsjednika Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda koji kaže kako takve informacije nisu točne, već su specifikacije poslane na doradu. – Mi smo ( Udruga za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda ), u ovih sedam-osam godina napravili jako puno, kazao je Štefulj. Prikupljeno je mnoštvo podataka prema kojima su napravljene specifikacije za bučino, odnosno “koščično ulje” kako bi se taj proizvod trebao zvati, kao i za “meso z tiblice”.

Nakon toga, početkom ove godine te specifikacije podnesene su Ministarstvu poljoprivrede na prihvaćanje i dalje prosljeđivanje povjerenstvu Europske unije na razmatranje, svima koji bi eventualno mogli biti zainteresirani za istu stvar. Postoji naravno rok u kojem se zainteresirane strane javljaju i ako nema primjedbi onda se zahtjev kao takav prihvaća.

Ministarstvo poljoprivrede na temu specifikacija održalo nekoliko rasprava

Naime, za svaku specifikaciju u Ministarstvu poljoprivrede je osnovano odgovarajuće stručno povjerenstvo pred kojim je bilo potrebno obrazložiti cjelokupni postupak zaštite, a nakon nekoliko mjeseci na adresu Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda stiglo je niz primjedbi na koji bi način trebalo obje specifikacije doraditi. Dio tih primjedbi, kaže Štefulj zadirao je vrlo duboko u same specifikacije, tako da je bilo potrebno raditi opsežne dopune i promjene, pa čak i neka nova istraživanja.

Znači, nastavlja predsjednik Udruge za zaštitu međimurskih prehrambenih autohtonih proizvoda Zoran Štefulj, ako Hrvatska pošalje te specifikacije i netko od zainteresiranih, kada govorimo o bučinom ulju, ali i mesu z tiblice, a to su između ostalog Austrija i Slovenija (koje već imaju nešto zaštićeno na svojoj razini) budu imale primjedbe i nađu razlog za opstrukciju i kažu ne, ti proizvodi se pod tim imenom ne mogu više nikada štititi.

Stoga je Udruga u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede odlučila doraditi specifikacije za ta dva proizvoda, kako bi u suradnji sa stručnjacima iz resornoga ministarstva otklonili neke nedostatke. Dakle, treba vidjeti je li nešto ugrađeno u kvalitativne opise proizvoda, što eventualno kao tehnički standard kasnije ne bismo mogli ispuniti ili postoji nešto što bi se zbog samog naziva ili opisa tehnoloških postupaka moglo podudarati sa sličnim proizvodima u našem okruženju, nastavlja Štefulj.

Isto tako, treba vidjeti s kojim se točkama zahtjevi odnosno specifikacije mogu dopuniti, kako bi se izbjegla svaka moguća dvosmislenost i točke zbog kojih bi netko mogao reći kako je to već zaštićeno i da naš zahtjev ne vrijedi. O tomu kada bi mogli očekivati slanje specifikacije na “uvid” povjerenstvu EU-a, Štefulj kaže da je to u ovom trenutku teško reći.

Naime, do kraja 2014. odnosno početka 2015., te specifikacije bi trebale biti dorađene i predane sa svom postojećom dokumentacijom u Ministarstvo poljoprivrede na daljnji postupak i tek nakon toga na europsko povjerenstvo.

Treba istaknuti i to, kazao je na kraju Zoran Štefulj, da je postupak zaštite imena i “brendiranja” nekog proizvoda jako komplicirani s točno određenim rokovima, a ja i kolege iz udruge koji ga odrađujemo sve to radimo na volonterskoj bazi, dakle nakon posla u svojim matičnim tvrtkama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije