Sukladno zakonu u donjem Međimurju počela podjela smeđih kanti

Sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom i Odlukama predstavničkih tijela JLS donjeg Međimurja, iz GKP Pre-kom iz Preloga obavještavaju građane da se uvodi nova obavezna usluga odvajanja biorazgradivog otpada.

Usluga sakupljanja biorazgradivog otpada zaokružuje njihove zakonske obaveze odvajanja otpada na: komunalni otpad, biorazgradivi otpad, papir, tetrapak, plastiku, metalnu ambalažu, staklena ambalaža, tekstil i glomazni otpad. Uz navedeno, obavezno odvajanje otpada osigurali su građevine za gospodarenje otpadom i to reciklažno dvorište, kompostanu i mobilno reciklažno dvorište.

Uvođenjem navedene usluge izbjegavaju plaćanje naknade za smanjenje količina miješanog komunalnog otpada koje je uvedeno novim Zakonom o održivom gospodarenju otpadom. U periodu od početka listopada do sredine prosinca sva domaćinstva (njih preko 6000) dobiti će smeđe kante za odvajanje biorazgradivog otpada, a sama usluga krenuti će sa 01.01.2015. godine sukladno kalendarima odvoza otpada (jedan tjedan vozi se crna kanta-komunalni otpad, drugi tjedan se vozi smeđa kanta-biorazgradivi otpad).

Kako se troškovi uvođenja usluge sakupljanja biorazgradivog otpada (kante, kamion, kompostana) kreću na oko 5 milijuna kuna, JLS donjeg Međimurja, Pre-kom i Fond za zaštitu okoliša zajedno su osigurali 3,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava za navedenu namjenu kako bi sami troškovi za korisnike usluge bili što manji.

Uz kantu svi korisnici će dobiti letak za odvajanje biorazgradivog otpada, te upute za uvođenje nove usluge i opće uvjete cjelokupne usluge. Svi korisnici dobivat će kupon sa kojim će moći preuzeti 100 litara komposta jednom godišnje. Podjela kanti prvo je krenula u Kotoribi, pa slijedi Sveta Marija, a zatim i ostale JLS donjeg Međimurja, objavio je Pre-kom na svojim web stranicama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije