Sjetva paralelnog pokusa hibrida kukuruza

Kod sjetve kukuruza poljoprivrednim proizvođačima najveću nedoumicu predstavlja izbor hibrid za sjetvu. Razlog tome je činjenica da se na tržištu RH nakon ulaska Republike Hrvatske u EU nalazi veliki broj hibrida kukuruza različite namjene proizvodnje, piše Savjetodavna.hr.

Nedoumica je još veća i stoga što većina hibrida kukuruza ostaje na tržištu mali broj godina jer oplemenjivači hibrida kukuruza kontinuirano kreiraju nove hibride s ciljem povećanja uroda i prilagodbe hibrida stresnim uvjetima proizvodnje čiji smo svjedoci posljednjih sezona uzgoja ove kulture.

Kako bi Savjetodavna služba olakšala izbor hibrida najznačajnije kulture po zasijanim površinama u Međimurskoj županiji (prošle godine prema zatraženim izravnim plaćanjima bilo je 10.568,88 ha pod kukuruzom od 21.694,82 ha pod svim ratarskim kulturama u Međimurskoj županiji) posijan je 16. travnja 2014. u Svetom Martinu na Muri devetu godinu za redom paralelni pokus hibrida kukuruza različitih sjemenarskih kuća.

Ove godine u pokusu sudjeluje 81 hibrid kukuruza vegetacijskih grupa 200-600. Kako sve ove godine pratimo prinose, vremenske prilike tijekom vegetacijske sezone, ekonomske parametre proizvodnje iste prezentiramo tijekom zimskih predavanja i primijećeno je da kod poljoprivrednih proizvođača ovakve teme nailaze na najviše zanimanja.
 

Kao i svih proteklih godina paralelni pokus posijan je po vegetacijskim grupama dozrijevanja, istovjetna gnojidba je na cijeloj parceli kao i zaštita koja je prilagođena uvjetima parcele na kojoj je posijan pokus.
 

Savjetodavna se zahvaljuje na suradnji, strpljenju i velikom trudu obiteljskom gospodarstvu Babić.

Suzana Pajić, dipl. ing. agr.
viša stručna savjetnica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije