Potpisan ugovor od 240 milijuna kuna: Počinju radovi na projektu Međimurje

INA je danas potpisala ugovore vrijedne ukupno 240 milijuna kuna sa četiri konzorcija hrvatskih kompanija, dva predviđena tvrtkom STISI, članicom INA Grupe te dva predvođena tvrtkama Končar-Inženjering za energetiku i transport te Đuro Đaković Holding. Ugovori su vezani za projekt Međimurje kojim će se privesti proizvodnja tri plinska polja Vučkovec, Vukanovec i Zebanec čije se komercijalno pridobive količine ugljikovodika procjenjuju  na oko milijardu m3.

Ugovor su potpisali Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine sa Ivanom Novakovićem, predsjednikom Uprave STSI-JA, Vladimirom Kovačevićem, predsjednikom Uprave Đuro Đaković Holdinga i Stjepanom Dragićevićem, članom Uprave Končar-Inženjering za energetiku i transport, u prisutnosti ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i predstojnika Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejanovića.

“Projekt Međimurje jedan je od značajnijih investicijskih projekata Ine, čija vrijednost prelazi 360 milijuna kuna, s time da je u isti projekt i prijašnjih godina uloženo oko dodatnih 60 milijuna kuna. O njegovom značaju za našu kompaniju, ali i za cijelu Hrvatsku dovoljno govori i činjenica da se planirane komercijalno pridobive količine plina kreću na razini od oko milijardu kubičnih metara, što je, za usporedbu, više od trećine ukupnih godišnjih količina plina potrebnih hrvatskim potrošačima.

Inini stručnjaci rade na ovom projektu već nekoliko godina te smo ponosni što smo uspjeli ostvariti sve preduvjete za početak radova. Drago nam je što su na natječaju pobijedile konkurente hrvatske kompanije s kojima, vjerujem, možemo ostvariti uspješnu suradnju.” – rekao je ovom prilikom Želimir Šikonja, izvršni direktor za istraživanje i proizvodnju nafte i plina.

U okviru projekta do sad je izbušeno i opremljeno pet proizvodnih bušotina te bi trebalo biti izgrađen sabirno-transporti sustav, čime bi se omogućila otprema proizvodnog plina prema centralnoj plinskoj stranici CPS Molve u Podravini u duljini od 73 km, na daljnju obradu i čišćenje. Očišćeni plin odlazio bi u transportni sustav potrošačima, a izdvojeni ugljični dioksid koristio bi za utiskivanje u naftna ležišta Žutica i Ivanić u sklopu EOR (Enhanced Oil Recovery) projekta.

“Od 2009. uložili smo više od 3,2 milijardi kuna u domaće projekte, a samo prvih devet mjeseci 2013. godine uložili smo oko 800 milijuna kuna u istraživanje i proizvodnju, čime su ulaganja gotovo udvostručena u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Drago nam je što ovim projektom nastavljamo svoj investicijski ciklus, a za što smo dobili i potporu državnih tijela te se nadamo skorom raspisivanju natječaja za istražne blokove kako bismo pokrenuli daljnja ulaganja u Hrvatskoj” zaključio je Zoltán Áldott predsjednik Uprave Ine.

“Danas je veliki dan za naše Međimurje, povijesni dan, jer ovdje smo svjedoci trenutka kada se ispisuje međimurska povijest. U danima kada svi govore o investicijama, kada se svaka kuna okreće i iznova mjeri, u danima kada svi tražimo nove načine privlačenja investitora svjesni da samo nova ulaganja mogu pokrenuti gospodarstvo, zapošljavati ljude, u tim trenutcima mi danas svjedočimo potpisivanju gotovo 48 milijuna € vrijednog ugovora kojim ćemo pokrenuti naše Međimurje.

Iz razgovora s ljudima jučer i danas uglavnom čujemo onu rečenicu “svijetlo na kraju tunela”, ali ja bih prije rekao da ovo je možda početak kraja krize, ali je prvenstveno dašak nade za bolje sutra. Jer nada je ta koja stvarno pokreće čovjeka, daje mu snagu i tjera ga naprijed.  Međimurje je bogato rudnim bogatstvima i to nama Međimurcima nije novost. U današnjem pogledu na gospodarstvo, ekonomiju, energetiku u globalu proizvodnja plina zauzima vrlo visoko mjesto prioriteta i svi smo bili svjedoci mnogih neugodnih situacija koje su nastajale zbog problema s opskrbom odnosno zbog nedostatka istog. Zato domaću proizvodnju treba gledati kao element sigurnosti opskrbe plinom koja jamči određenu dozu  državne stabilnosti i energetske neovisnosti. Nekoliko milijuna kubičnih metara plina prema prvim procjenama nalaze na ovim nalazištima to je sve samo ne nezanemarivo. Ponovno se Međimurje profil kao regija od osobitog značaja za RH, regija osobito energetske, prometne, turističke i svake druge ine važnosti i zato koristimo priliku napomenuti da kao takva regija mora i opstati.

Zahvaljujem se svima na dolasku danas ovdje, na davanju podrške ovom velikom projektu koji će zasigurno promijeniti međimursku budućnost, ali i pozivam naše istaknute hrvatske kompanije s kojima je danas potpisan ugovor na suradnju. Poštovani, međimurske graditeljske firme su bile okosnica građevinskog sektora bivše države. Tu se nalaze brojni istinski stručnjaci s izuzetnim iskustvom koje je dokazano na nekoliko svjetskih kontinenata. Iskoristite taj potencijal, zaposlite naše ljude te se uvjerite i osobno u međimursku radišnost o kojoj se mnogo govori i izvan granica Lijepe naše” – rekao je prilikom potpisivanja današnjeg ugovora međimurski župan Matija Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije