Ova zanimanja će se najviše tražiti u 2014. godini!

Prema istraživanju, potreba zapošljavanja profesionalnih informatičara, koje provodi Visoko učilište Algebra na uzorku 450 tvrtki koje zapošljavaju ponajviše IT profesionalaca, 44 posto tvrtki namjerava zapošljavati programere, 13% analitičara IT sustava, sistemskih inženjera planira zapošljavati 9% tvrtki, a web i multimedija kadar 8% tvrtki.

Zbog razvoja online poslovanja portal za zapošljavanje Posao.hr izdvaja potražnju za tim kadrom u sljedećoj godini, zatim potražnju za arhitektima i geodetima zbog poslova u legalizaciji. Zbog odljeva liječnika u druge zemlje (a ima ih i nezaposlenih), tražit će se i liječnici određene specijalizacije, s radnim iskustvom. Tražit će se i magistri farmacije.


Sezonski konobari, kuhari, prodavači…

Prema podacima HZZ-a, na sezonskim poslovima u zemlji, ponajprije u turističkoj sezoni, najviše se traže prodavači, konobari, kuhari, sobarice, čistačice…

U inozemstvo sezonci idu od veljače

Oko 5,5 tisuća Hrvata godišnje nekoliko mjeseci radi na sezonskim poslovima u Njemačkoj. Nude se poslovi na farmama, u vrtovima, vinogradima, preradi voća i povrća, piljenju drva i sl. Većina nezaposlenih godinama radi kod istog poslodavca pa im ugovori već stižu na ime. Većina godišnje kvote ispuni se već u svibnju, a prvi radnici kreću na njemačke farme već u veljači.

Posrednik u tom zapošljavanju je HZZ, ali kako većina ugovora dolazi na ime traženog radnika, njihova je uloga pri odabiru samo formalna. Prije sezone skijanja u Austriji radnike traže i u našoj zemlji. Tako je na HZZ-u bio objavljen oglas u kojem se traže kuhari, konobari, sobarice…

Šansa za strojare, informatičare…

Ulaskom u EU otvorila se granica za zapošljavanje Hrvata iako su neke zemlje ipak dala ograničenja. No, posao se može dobiti ako je zanimanje traženo, kao što su to u Njemačkoj visokoobrazovani strojari, matematičari, informatičari.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije