Jedan obrazac za isplatu plaća i doprinosa

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je “jedinstveni elektronički obrazac” (JOPPD) koji će od 1. siječnja biti obvezan i te će zamijeniti svih šest postojećih obrazaca korištenih za prijavu dohotka, poreza, prireza i doprinosa.

– Ovo je vrlo važan projekt koji će biti od koristi svima, i državi, i radnicima, i poslodavcima. Više se neće moći dogoditi da imamo desetak milijardi kuna neplaćenih doprinosa. Više neće biti moguće da netko netom prije odlaska u mirovinu dozna da mu poslodavac deset godina nije uplaćivao doprinose.

Očekujemo racionalizaciju troškova i točnije podatke. Sada ćemo, primjerice, napokon znati koliko su točna prosječna primanja za sva zanimanja, a ne da to radimo anketno. Cilj nam je da do 2015. građani više ne moraju predavati porezne prijave, već da to Porezna uprava obavlja automatizmom – rekao je Mrsić.

Od 1. siječnja JOPPD bit će obvezan za podnošenje prijava za primitke od nesamostalnog rada, kapitala, osiguranja, drugog dohotka, primitaka koji se ne smatraju dohotkom… Sustav je testiran, a u probnoj fazi već ga koristi više od dvije tisuće tvrtki.

Od JOPPD-a koristi bi trebala imati sva tijela državne uprave, posebice sustav socijalne skrbi i pravosuđe jer će imati uvid u sve navedene podatke. Predsjednik uprave Apis IT-a, tvrtke koja je razvila projekt, Hrvoje Somun tvrdi da je sustav potpuno spreman.

– Nakon fiskalizacije napravili smo još jedan veliki projekt. Ovaj obrazac mijenja dosadašnjih šest i poslodavcima će biti lakše – rekao je Hrvoje Somun.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije