HZZ: Više od 500 Međimuraca dobilo posao putem javnih radova

U srijedu je početnom konferencijom projekta “Osnaživanje lokalnog partnerstva za zapošljavanje Međimurske županije” obilježen Dan Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Ova ustanova datira iz 1906. godine, a njihova vizija i misija je biti i ostati vodeći akter u razvoju hrvatskog tržišta rada, učinkovito posredujući u zapošljavanju kroz razvoj usluga visoke kvalitete, razvoj vlastitih znanja i vještina, kao i promicanje partnerskih odnosa sa svim dionicima na tržištu rada.

U više nego stogodišnjoj povijesti Zavoda za zapošljavanje, Područni ured Čakovec pojavljuje se 1995. godine, kao jedan od najmlađih ureda, kada je donesena odluka o organizaciji područnih službi po županijskom principu. U okviru Područnog ureda djeluju tri ispostave: matična Ispostava Čakovec te Ispostava Prelog i Ispostava Mursko Središće. 

U devetomjesečnom razdoblju ove godine prosječno je mjesečno bilo evidentirano 7.967 nezaposlenih osoba, ili 7,3% više naspram istom razdoblju 2012. godine. Krajem rujna evidentirane su 7.782 nezaposlene osobe ili 2,9% više nego u rujnu 2012. godine, što je zapravo značajno smanjenje rasta, imajuću vidu da je porast broja nezaposlenih u rujnu 2012. u odnosu na rujan 2011. bio čak 15,8%.

Iako je zabilježeno povećanje broja registrirane nezaposlenosti, istovremeno se ukupan broj zaposlenih u Međimurskoj županiji do rujna ove godine uspio zadržati gotovo na istoj razini kao prošle godine. Krajem rujna 2013. godine evidentiran je 38.561 aktivni osiguranik Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (promatran kao zaposlena osoba), što je smanjenje u odnosu na isto razdoblje prošle godine za svega 17 osoba.

U okviru Nacionalnog programa za poticanje zapošljavanja provedbom mjera aktivne politike u nadležnosti HZZ-a do rujna kroz zapošljavanje i obrazovne aktivnosti u razne mjere uključeno je 1.265 osoba. Najviše osoba uključeno je u javne radove 523 osobe, a zatim slijede: stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (295), potpore za zapošljavanje (260), samozapošljavanje (147) i obrazovne aktivnosti – 40 osoba, od čega je njih 20 uključeno u obrazovanje preko EU projekata.

Nadalje, provedbom mjera iz Nacionalnog programa za Rome/Akcijskog plana desetljeća za uključivanje Roma od 2005. do 2015. godine, do rujna 2013. godine obuhvaćeno je 115 pripadnika romske nacionalne manjine, uglavnom kroz zapošljavanje preko javnih radova (96) i uključenje u obrazovne aktivnosti (15).

Sveukupno, u Nacionalni program za poticanje zapošljavanja i Nacionalni program za Rome tijekom 2013. godine do rujna je bilo uključeno 1.380 osoba ili čak 48,9 % više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.


Sve manji broj korisnika novčanih naknada

Broj korisnika novčane naknade tijekom 2013. godine smanjuje se kontinuirano iz mjeseca u mjesec – u siječnju je bilo evidentirano 2.515, a krajem rujna 2.043 korisnika. U promatranom devetomjesečnom razdoblju prosječno je mjesečno bilo evidentirano 2.226 korisnika novčane naknade, što je smanjenje za 10,3% u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije