“Mogla bi nas preplaviti strana jeftina vina”

– Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju promijenit će se strahovito puno toga. Na žalost, ne očekuje nas lagan posao. Kad pogledamo tu preko potoka, u susjednu Sloveniju, vidjet ćemo da je doživjela strahovito velike promjene, i to u negativnom smislu što se vinarstva tiče. Europa i svijet, pogotovo Čile, zapljusnuli su je s vinima lošije kvalitete, ali zato jeftinim.

Mi još nemamo dovoljno vinarski obrazovane publike koja bi prepoznala kvalitetna vina, a osim toga, ekonomska situacija je danas takva da ljudi nemaju novac – pesimističan je ugledni međimurski vinar Franjo Lovrec iz Svetog Urbana, koji je 2010. godine proglašen europskim vinskim vitezom.

Obitelj Lovrec već nekoliko naraštaja bavi se proizvodnjom vina za koja osvajaju i nagrade. Želja im je da u dobrom vinu u malim količinama uživa što veći broj ljudi. Upravo na kvalitetu, a ne na kvantitetu, orijentirali su se međimurski vinari koje 1. srpnja očekuje otvaranje granica.

– Kvalitetno vino može se napraviti samo od zdravog, dobrog kvalitetnog grožđa. Iskusni slovenski vinari rekli su mi da će se ulaskom u EU dogoditi velike promjene. Za jedan euro nemoguće je proizvesti kvaliteteno vino, jer s tim iznosom ne možemo vratiti ni troškove za prskanje – ističe Lovrec.

Optimistična je zato apsolventica Ana Hranilović (24) iz Čakovca, koja je u Parizu nedavno osvojila prvo mjesto na međunardonom natjecanju mladih vinarskih profesionalaca. Buduća agronomkinja provela je dva semestra u inozemstvu.

– Probala sam i puno međimurskih vina i smatram da imaju veliku šansu na europskom tržištu – kaže. Međimurska županija ovih je dana u znaku vina jer se u Štrigovi održava 13. po redu Urbanovo. U dvorani u Štrigovi tri dana svoja vina predstavljaju 25 vinara. Službeni partner je Primorsko-goranska županija. Uoči Urbanova izabrana su u sklopu Mesapa i najbolja vina sorte pušipel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije