Prekmurcima u najam 2700 četvornih hvati za 500 kuna godišnje

– Bolje da se zemlja obrađuje nego da stoji. Što će inače na njoj rasti, korov? Ako je ne možemo obrađivati mi, zašto je ne bi Slovenci? Oni imaju tešku mehanizaciju, riješe te oranice za nekoliko sati. Evo, i ja sam im iznajmio 2700 četvornih hvati zemlje. Daju mi 500 kuna godišnje i svi zadovoljni – kaže mještanin Hlapičine, sela na sjeveru Međimurske županije, na samoj granici sa Slovenijom.

U tom se selu digla bura zbog oštećenih poljskih puteva po kojima se, tvrde mještani, uglavnom voze susjedi iz slovenskog Prekmurja koji obrađuju poljoprivredne površine na hrvatskoj strani.

– Meni osobno ne smeta što Slovenci obrađuju zemlju. Dobro plaćaju i znaju što se isplati saditi i sijati. Lani je sve bilo pod kukuruzom, a sad je najviše uljane repice i šećerne repe. Imaju oni modernu mehanizaciju koja odjednom pokrije osam do deset redova. Par puta prođe gore dolje i već je gotov. Prošle godine sam za kombajnom išao skupiti ostatke kukuruza. To što sam “napaprekovao” bilo nam je dovoljno za naše potrebe. Dokle gode vidite, sve to Slovenci obrađuju.

Nije to samo kod nas, nego i u drugim selima blizu granice. Ima ovdje dosta starijih domaćinstava koja ne mogu brinuti o zemlji, a neki koji rade nemaju vremena. Ostave si nešto zemlje za povrće i to im je dosta – kaže mještanin. Hlapičina je smještena između Murskog Središća i Svetog Martina na Muri, gdje im je i župa. Selo ima oko 220 kućanstava i 680 stanovnika. Do granice sa Slovenijom je nekoliko kilometara.

– Dobar dio zemljišta obrađuje jedan naš poljoprivrednik iz Svetog Martina na Muri, a velik dio vlasnici daju u najam Prekmurcima – pojašnjava Damir Horvat, član Mjesnog odbora Hlapičine. Riječ je uglavnom o mještanima Hotize, Črenšovaca, Kota, Razkrižja…

Na probleme s oštećenjima poljskih puteva u selu, a posebno puta zvanog Capoš koji vodi prema Selnici, upozoravaju već više godine, ističe Horvat i dodaje da je napokon ovih dana počela sanacija puta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije