Direktor Čateksa: I dalje vlada nered u javnim natječajima

– Natječaj je loše pripremljen jer se traži preko 200 različitih uzoraka tkanina u 25 grupa, koje je nemoguće izraditi u samo 45 dana. Osim toga, trebaju li doista bolnicama plahte za madrace u tri različite težine od 175, 180 i 185 grama, što poskupljuje proizvodnju. To je primjer nereda koji vlada – istaknuo je Davor Sabolić, direktor čakovečkog Čateksa, jedinog domaćeg proizvođača tekstila, koji je danas uoči sjednice strukovne tekstilne grupe HGK – Županijske komore Čakovec upozorio da javni natječaj za objedinjenu nabavku tekstila u zdravstvenim ustanovama, vrijedan 40 milijuna kuna, nije ispunio svrhu.

– Nije se išlo na to da se standardizira tekstil koji se koristi u bolnicama, već je svaka bolnica predala svoje zahtjeve, pa se za jedne te iste stvari traže različiti uzorci. Uložili smo žalbu, ne zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi, nego zbog toga što nije provedena standardizacija. Iz KBC-a Rijeka, koji je zadužen za tekstil, odgovorili su nam da imamo zle namjere, da nam je jedini cilj opstruiranje objedinjene nabave i rušenje natječaja, što nije istina. Takav nas je odgovor povrijedio. Mi već duže vremena upozoravamo na rascjepkanost nabava po bolnicama, što dovodi do većih troškova. Pogledajte natječaje unatrag pet godina i vidjet ćete tko je dobivao poslove. Među njima su tvrtke s par zaposlenih koje nemaju ni jedan stroj za šivanje – istaknuo je Sabolić.

Velik dio tekstila, od radnih kuta do plahti, dolazilo je iz uvoza. Sabolić je dodao da su u KBC-u Rijeka prihvatili prigovor o težini plahti, prihvativši da su dovoljne samo one od 180 grama, no ostale primjedbe, poput onih o temperaturi pranja i drugom, su odbačene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije