Na portalu dostupna online baza podataka javne nabave

Na portalu dostupna online baza podataka javne nabave

U utorak 12. ožujka 2013. godine, udruga Partnerstvo za društveni razvoj predstavila je www.integrityobservers.eu – portal koji objedinjuje sve informacije vezane za provedbu postupaka javne nabave, a ključne za njihovo objektivno nadgledanje. Po prvi puta takve su informacije sistematizirane i prikupljaju se u realnom vremenu.

Također, javno su dostupne svima zainteresiranima: medijima, nevladininim organizacijama, istraživačkim institutima i široj javnosti. Udruga Zora suradnik je na projektu Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne nabave – ACRIP koji pak se nastavlja na analize javne nabave koje je provodilo Partnerstvo za društveni razvoj zajedno sa 10 udruga suradnica iz cijele Hrvatske u sklopu neformalne mreže BURA. čija je članica udruga Zora.

Nina Čulina iz Uprave za sustav javne nabave pri Ministartsvu gospodarstva RH, Aleksandar Štulhofer sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Anto Bajo iz Instituta za javne financije, Ilko Ćimić sa portala Index.hr te Munir Podumljak iz udruge Partnerstvo za društveni razvoj u uvodnom su izlaganju iznijeli svoje komentre vezano uz predstavljenu bazu podataka javne nabave.

Čulina naglasila je transparentnost kao ključ u provedbi postupaka javne nabave, te izrazila zadovoljstvo uspostavljanjem ovakve baze podataka koja daje još jedan dodatan motiv, pored Zakona o javnoj nabavi, da tijela javne vlasti postupke javne nabave obavljaju na transparentniji, otvoreniji i odgovorniji način.

Bajo je iznio svoje mišljenje o korisnosti navedene baze u istraživačkom radu s ekonomske perspektive. Pritom je spomenuo da su ovakvi alati svim istraživačima dobrodošli, jer uvelike ubrzavaju cijeli postupak istraživanja, odnosno skraćuju fazu prikupljanja podataka na koje se inače potroši gotovo 60% vremena, dok samo po 20% na analizu i pisanje izvješća. Najbitnije je, naglasio je, da su podaci vjerodostojni i pravovremeni, o čemu se očigledno vodilo računa pri izradi baze javne nabave.

Ćimić se osvrnuo se na bazu sa stajališta istraživačkog novinara i složio se s Bajom u dijelu da alat uistinu skraćuje vrijeme provedeno u istraživanjima, a i služi kao relevantan izvor informacija. Ipak, vjeruje Ćimić, da postoji mjesta za unapređenje ovakve baze, kako bi građanima i svim zainteresiranim dionicima ponudila još više podataka, kao na primjer povezivanje trgovačkih društava s njihovom vlasničkom strukturom.

Aleksandar Štulhofer na bazu javne nabave osvrnuo se sa sociološkog aspekta, ističući kako vrijednost ovakvog alata, kao monitoring mehanizma, leži u tome što s vremenom može utjecati na povećanje povjerenja građana u pravnu državu i rad državnih institucija.

Na kraju je Munir Podumljak, izvršni direktor udruge Partnerstvo za društveni razvoj objasnio prisutnima kako se baza podataka koristi, upozorio da je ovo testna faza i pozvao je sve zainteresirane da se s prijedlozima, komentarima i/ili primjedbama jave udruzi Partnerstvo za društveni razvoj, kako bismo zajedno stvorili još bolji i napredniji alat po mjeri korisnika. Baza podataka javne nabave, www.integrityobservers.eu, izrađena je u sklopu projekta Antikorupcijske mjere u provedbi politika javne – ACRIP.

Projekt je financiran ju sklopu europskog programa IPA 2008, a osmišljen je kako bi omogućio svim relevantnim korisnicima primjerenu provedbu hrvatskih politika javne nabave uz istovremenu primjenu europskih principa dobrog upravljanja (integritet, transparentnost, odgovornost).

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj je nositelj projekta, a partneri u projektu su Fondacija Nicolaas Witsen iz Nizozemske i Udruga općina Republike Hrvatske. Započeo je u travnju 2011. godine, a završava u travnju ove godine. U posljednje dvije godine, kroz ACRIP se radilo na poboljšanju efikasnosti antikorupcijskih politika te politika koje promiču integritet, a posebice, na izgradnji kapaciteta u sektoru javne nabave na lokalnoj razini. 

Cilj projekta je između ostalog pomoći ciljanim zajednicama da provode procedure javne nabave na transparentniji, otvoreniji i odgovorniji način, a baza podataka javne nabave je zamišljena upravo kao alat za nadziranje transparentnosti i određivanje slabih točaka u provođenju postupaka javne nabave, osnaživanje sustava integriteta, te osmišljavanje i implementaciju specifičnih i učinkovitih antikorupcijskih mjera.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije