Pučko otvoreno učilište čakovec

DIPLOMA ZA 103 POLAZNIKA Sara Pandurović iz Kuršanca završila osposobljavanje za zavarivača

- Bilo je dobro i puno smo toga naučili. Ja već radim u tvrtki MIDI Ivanovec i zadovoljna sam na poslu. Iako se na moje zanimanje pretežno gleda kao muško, moram reći da se sve više djevojaka odlučuje za njega - rekla je Sara

Danas (18. srpnja) je u prostorima Pučkog otvorenog učilišta Čakovec, kao nositelja aktivnosti, održana završna konferencija projekta “Prvi sam izbor na tržištu rada – obrazovan, kompetentan, lako zapošljiv”. Projekt koji je obuhvatio 103 polaznika u potpunosti je financiran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, putem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a njegova vrijednost iznosi 1.264.035,45 kuna.

U njemu su kao partneri sudjelovali i Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Čakovec te Razvojna agencija grada Čakovca Čakra. Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Čakovec Mario Zamuda istaknuo je da su oni inicirali ovaj projekt, te ga proveli u suradnji sa spomenutim partnerima.

– Naš primarni plan je bio osposobiti osobe koje nemaju završenu osnovnu školu da završe obrazovne programe sedmog i osmog razreda, u što je bilo uključeno 40 polaznika. Po 24 polaznika sudjelovalo je u osposobljavanju za zavarivače i izradu obuće, a njih 15 u programu za operatora na računalu – nabrojio je Zamuda.

– Posebno sam zadovoljan time što ih je dosta pronašlo posao po završetku programa, čime smo ostvarili temeljni cilj zbog kojeg je projekt proveden, kaže Zamuda.

Prema njegovim riječima potrebe za osposobljavanjem su u porastu, a u posljednje vrijeme se najviše traže djelatnici metalske struke, njegovatelji i maseri. Upravo u tim programima imaju jako puno polaznika. Uskoro će započeti i projekt osposobljavanja za poslove u ugostiteljstvu i turizmu.

– Trenutno provodimo pet projekata, od čega su četiri na državnom nivou, a u projektu Erasmus surađujemo s partnerima iz Mađarske i Slovenije. Očekujemo i rezultate projekata na koje smo se prijavili, pa očekujem da ćemo ih provoditi još i više u skorije vrijeme – rekao je ravnatelj POU Čakovec.

– Kroz ovaj projekt opremljen je informatički kabinet  Pučkog otvorenog učilišta s 10 računala, serverom i projektorom – rekla je voditeljica projekta Marina Kolarić iz Čakre govoreći o dodatnim aktivnostima.

Nabavljena je i oprema za praksu u programima gdje je to bilo potrebno, organiziran je prijevoz polaznika te izrađene skripte i drugi nastavni materijali. Kolarić je izrazila zadovoljstvo ostvarenim rezultatima.

– Radi se o vrlo ranjivim i kritičnim skupinama odraslih i dugo nezaposlenih osoba, pa nas raduje da je dio od ukupno 103 polaznika pronašao posao zahvaljujući ovom projektu – zaključila je.

Nikola Hren govorio je o ulozi HZZ-a. – Naša zadaća bila je motivirati i uputiti nezaposlene osobe, prvenstveno one bez završene osnovne škole, na uključivanje u ovaj projekt. Prema propozicijama resornog ministarstva osobe koje nisu završile osnovnu školu ne mogu biti uključene u daljnje programe osposobljavanja za stjecanje pojedinih zvanja, pa je za njih posebno važno završiti ovakav program.

U našoj evidenciji je oko 2.000 nezaposlenih osoba s područja Međimurske županije, među kojima čak 42,4 posto onih koji nisu osnovnoškolski obrazovane. Zbog toga je ovaj projekt hvalevrijedan, jer doprinosi poboljšanju obrazovne strukture nezaposlenih s područja naše županije – nagalsio je Hren.

Rekao je i da se poslodavci, s obzirom na kronični manjak radnika, sve više okreću onima koji imaju završenu samo osnovnu školu.

– Sve češće se kao jedan od bitnih kriterija postavlja motivacija za rad. Poslodavcima je važno da radnik želi raditi, da ima motiva, a u poduzeću će ga naučiti raditi, prenio je razmišljanja poslodavaca Hren.

Sara Pandurović iz Kuršanca završila je osposobljavanje za zavarivača.

– Bilo je dobro i puno smo toga naučili. Ja već radim u tvrtki MIDI Ivanovec i zadovoljna sam na poslu. Iako se na moje zanimanje pretežno gleda kao muško, moram reći da se sve više djevojaka odlučuje za njega. Nije to ništa teško i može se naučiti – rekla je.

Projekt je okončan podjelom uvjerenja za sve polaznike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije