Održana prezentacija projekta Grada Čakovca “Startup-om od ideje do posla”

U petak, 9. studenog, u Čakovcu je održan događaj pod nazivom “Startupom od ideje do posla” koji su zajednički organizirali Udruga nezavisnih izvoznika softvera CISEx, Hrvatska mreža poslovnih anđela CRANE i Grad Čakovec u sklopu tradicionalnog CISEx Friday-a.

Čakovec je bio domaćin 9. CISEx Friday-a koji je do sad održan u većim hrvatskim gradovima, Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku. CISEx djeluje kao udruga od siječnja 2011. godine i okuplja hrvatske proizvođače softvera koji su orijentirani na međunarodno tržište.

“Osnovne djelatnosti udruge su razvoj platformi i modela suradnje izvoznika softvera i svih pratećih industrija, promocija industrije i članova udruge, razvoj programa edukacije za članove, razvoj programa suradnje s komplementarnim udrugama, znanstvenim, državnim i međunarodnim organizacijama, poticanje programa investicija u softversku industriju, sudjelovanje u izdavačkim projektima, organizacija stručnih skupova, razvoj programa suradnje s akademskom zajednicom, razvoj programa zapošljavanja i društveno korisni projekti.”

Udruga CISEx trenutno broji preko stotinu članova, a uključuje tvrtke i pojedince. U Čakovcu i okolici djeluje 5 članova Udruge. Predsjednik Udruge Ivo Lukač naglasio je tijekom prezentacije da je temeljna zadaća ovakvih okupljanja spojiti ideje i projekte s potencijalnim investitorima te im pomoći da se probiju na tržište.

CISEx svojim članovima nudi usluge razvoja znanja i vještina, s naglaskom na podršku pri izvozu softvera na strana tržišta. Cilj Udruge je poboljšati trenutno stanje u proizvodnji softvera u Hrvatskoj kako bi se potaknuo gospodarski rast. Nedavna istraživanja su pokazala da je hrvatska industrija softvera imala rast zaposlenih od 5,7% u 2011. godini, a državne potpore iznosile su svega 7,6 milijuna kuna, što je, smatraju u CISEx-u, vrlo malo.
Lukač je istaknuo da je proizvodnja softvera industrija budućnosti jer je solidno likvidna, bonitetna, rentabilna i ne stvara dugove.

Mihovil Barančić, predsjednik CRANE-a objasnio je sudionicima definiciju startupa i definirao ga kao “tvrtku ili privremenu organizaciju dizajniranu zbog potrage za skalabilnim i potencijalno rastućim poslovnim modelima, a obilježavaju je velike stope rasta.”  CRANE, kao neprofitna udruga, fokusirana je na financiranje projekata koje pokreću startup tvrtke i mladi poduzetnici. Da bi projekt bio odabran od strane CRANE-a mora zadovoljavati jasne kriterije a to su kvalitetan tim ljudi, jednostavni poslovni model, nezasićeno i dovoljno veliko tržište i jasan put prihoda.

Barančić je objasnio kako sama ideja nije dovoljna i da se u inicijalnoj fazi prijave projekta uvijek traži koncept, odnosno način provedbe te ideje. Također je savjetovao mlade poduzetnike da ne gube vrijeme na zaštitu svojih ideja jer to iziskuje velika novčana sredstva i traje dugo. “Glavni fokus startup projekta trebao bi biti traženje načina kako što prije izaći na tržište jer je vrlo mala vjerojatnost da u isto vrijeme na sličnim idejama već netko ne radi.” istaknuo je Barančić.

Jedan od projekata koji je podržao CRANE predstavio je Dalibor Čvek iz tvrtke Once sport d.o.o. Radi se o aplikaciji ONCE football koja se koristi za analizu nogometnih utakmica i dostupna je za iPad i iPhone. Aplikaciju već koriste neki nogometni klubovi u Hrvatskoj i Europi, a Čvek je naglasio da postoji interes u cijelom svijetu jer aplikacija nudi inovativno rješenje na području napredne i cjelovite analize nogometnih utakmica.

Goran Levačić, voditelj inkubacije i edukacije iz Tehnološko-inovacijskog centra Međimurje (TICM) predstavio je sam Centar i naglasio da TICM kroz svoje aktivnosti i usluge podržava ambiciozne startup tvrtke u njihovom razvoju i nastupu prema tržištu. Subvencionirani najam poslovnih prostora, edukacije, radionice, korištenje sofisticirane opreme, umrežavanje na nacionalnoj i međunarodnoj razini samo su neke od usluga koje TICM nudi tvrtkama u usponu.

Poslovni inkubator u sklopu TICM-a mjesto je gdje radi 13 mladih tvrtki koje zapošljavaju oko 60 ljudi i taj trend je u stalnoj uzlaznoj putanji. Misija TICM-a je povezivanje gospodarskog i akademskog sektora što se ostvaruje kroz razvoj tehnološke infrastrukture, organizaciju različitih edukacija u skladu s potrebama gospodarskog sektora, stvaranje uvjeta za zapošljavanje i napredovanje mladih stručnjaka kao i stvaranje uvjeta za inkubaciju na znanju utemeljenih tvrtki.

Planovi TICM-a u budućnosti odnose se na proširenje postojeće infrastrukture i daljnji razvoj Centra znanja Međimurske županije u kojem će uz TICM važnu ulogu imati Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA i Međimursko veleučilište u Čakovcu. Centar znanja obuhvaćat će, uz već postojeće institucije, i Centar za primijenjeno računarstvo, Centar za metaloprerađivačku industriju (tzv. Metalsku jezgru) te dodatne edukacijske i inkubacijske prostore. Levačić je pozvao mlade tehnološko i informatički orijentirane startup tvrtke i one koje će to tek postati, da prezentiraju svoje ideje i uz pomoć TICMa pronađu svoje mjesto na tržištu.

Predstavnici CISEX-a i TICM-a iskazali su spremnost na suradnju, jer u Čakovcu i Međimurju postoji veliki potencijal za razvoj softverske industrije, a kroz predstavljeni Centar znanja taj će se razvoj još više ubrzati i stvoriti nove vrijednosti koje će doprinijeti boljem gospodarskom stanju regije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije