Čakovečki mlinovi u plusu, Čateks i Agromeđimurje u minusu

Čakovečki mlinovi u plusu, Čateks i Agromeđimurje u minusu

Objava rezultata razočarala investitore

Na Zagrebačkoj su burzi u utorak objavljeni kvartalni rezultati većine kompanija. Gledano u globalu rezultati u trećem kvartalu 2012. godine su nešto lošiji u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tako su recimo Hrvatske telekomunikacije d.d. (HT-R-A) kvartal završile sa dobiti od 1,39 milijardi kuna, te je ista manja u odnosu na prošlu godinu za 6,4%. INA d.d. (INA-R-A) ostvarila je neto dobit od 940 milijuna kuna, što je manje za 54% u odnosu na neto dobit koju su ostvarili prošle godine.

Petrokemija d.d. (PTKM-R-A) u prvih devet mjeseci ostvarila je prihode u iznosu od 2,11 milijardi kuna, te gubitak u iznosu od 141 milijuna kuna. Iz tvrtke su naveli da je glavni razlog ovakvog gubitka, rast cijena ulaznih sirovina, prije svega prirodnog plina. Končar elektroindustrija d.d. (KOEI-R-A) u prvih je devet mjeseci ostvario prihode u iznosu od 1,83 milijarde kuna uz neto dobit u iznosu 108,41 milijuna kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine dobit je rasla za 7,4%

Čakovečki mlinovi u plusu, ostale međimurske tvrtke na burzi u minusu

Od međimurskih tvrtki jedino su Čakovečki mlinovi d.d. (CKML-R-A) ostvarili dobit na nivou godine, dok su Čateks d.d (CTKS-R-A) i Agromeđimurje d.d. (AGMM-R-A) ostvarili gubitke.
Čakovečki mlinovi d.d. (CKML-R-A) su u prvih devet mjeseci ostvarili konsolidirane prihode u iznosu od 836,37 milijuna kuna, te konsolidiranu neto dobit od 39,07 milijuna kuna, što predstavlja pad od 18,14% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Čateks d.d. (CTKS-R-A) je u prvih devet mjeseci ostvario prihode u iznosu od 48,63 milijuna kuna, te gubitak od 7,53 milijuna kuna, a isti je za 95% veći u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Uprava tvrtke u izvješću je navela da su zbog smanjenih poslovnih aktivnosti u prvom polugodištu donijela plan mjera i aktivnosti za razdoblje 01.07.-31.12.2012. godine. Definirane su smjernice poslovanja kojim se želi popuniti kapaciteti proizvodnje čime bi se povećali prihodi od prodaje do kraja godine. Također su naveli da im najveći problem predstavlja rast cijena energije na što tvrtka nema utjecaja, a značajno će utjecati na troškove poslovanja. S ciljem daljnjeg smanjenja troškova poslovanja, tvrtka je donijela odluku o smanjenju plaća za 10%, s primjenom od mjeseca rujna do mjeseca prosinca 2012. godine.

Agromeđimurje u trećem kvartalu poslovalo sa dobiti

Agromeđimurje d.d. (AGMM-R-A) je u prvih devet mjeseci ostvarilo prihode u iznosu od 51,53 milijuna kuna, te gubitak od 4,89 milijuna kuna, čime su bitno smanjili iznos gubitka koji je za isto razdoblje prethodne godine iznosio visokih 12,59 milijuna kuna. Treba napomenuti da je Agromeđimurje u trećem kvartalu poslovalo pozitivno i ostvarilo neto dobit od 87 tisuća kuna.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije