Financijska tržišta: Mirovinski fondovi sve aktivniji na Zagrebačkoj burzi

Proteklog je tjedna na Zagrebačkoj burzi ostvaren redovan dionički promet od 85,24 milijuna kuna. Indeks CROBEX zabilježio neznatan tjedni pad od 0,04% i tjedan je završio na razini od 1.776,70 boda, dok je indeks CROBEX10 zabilježio rast od 1,02% i tjedan je završio na razini od 999,79 bodova.

Ono što je zanimljivo za primjetiti jest činjenica da se zadnjih tjedana može vidjeti pojačana aktivnost mirovinskih fondova na strani kupnje. Tako su recimo proteklog tjedna mirovinski fondovi kupovali dionice ADRS-P-A, HT-R-A, ERNT-R-A, ATGR-R-A i PBZ-R-A. Također su zabilježeni veliki prometi dionicama KOEI-R-A koja je ujedno bila i najtrgovanija dionica proteklog tjedna sa prometom od 17,45 milijuna kuna, te dionicama izdavatelja VLHO-R-A. Tko je kupova zadnje dvije dionice vidjeti ćemo ovog tjedna.

ZABA nudi 156 kuna za dionicu Istraturista

Proteklog je tjedna na Zagrebačku burzu stigla obavijest od strane Zagrebačke banka d.d. iz Zagreba, o objavljivanju namjere preuzimanja dioničkog društva Istraturist Umag d.d., (ISTT-R-A) , na temelju dobrovoljne ponude za preuzimanje.

Banka će plaćanje cijene dionica ciljnog društva osigurati na posebnom računu kod SKDD d.d. kao depozitara, a cijena koju Banka namjerava ponuditi bit će 156,00 kuna, odnosno za cca 33% viša od ponderiranog prosjeka svih cijena ostvarenih trgovanjem redovnim dionicama ciljnog društva u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze na objavljivanje ponude za preuzimanje.

Navedena obavijest o namjeri objavljivanja ponude za preuzimanje poslana je nakon što je na Zagrebačku burzu iz tvrtke Istraturist d.d. (ISTT-R-A) stigla obavijest da Uprava i Nadzorni odbor Istraturist Umag d.d. namjeravaju predložiti Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o povlačenju redovnih dionica Istraturist Umag d.d. s uvrštenja na uređenom tržištu Zagrebačke burze. Cijena dionice je nakon toga pala na 116 kuna, tj. dionica Istraturista je u jednom danu izgubila 36% svoje vrijednosti, da bi se slijedećeg dana nakon ovih objava cijena dionice digla nešto iznad 150.00 kn.

Počela sezona objave poslovnih rezultata za treći kvartala 2012.

Proteklog tjedna počela je objava rezultata za treći kvartal 2012. godine, no glavnina izvještaja očekuje se početkom ovog tjedna.

Objavljena izvješća uglavnom su solidna s obzirom na stanje u kojem se hrvatsko gospodarstvo trenutno nalazi, a samim time potvrđena je još jednom teza mnogih domaćih burzovnih analitičara, da su dionice na domaćem tržištu kapitala izuzetno podcijenjene, te da je upravo sada vrijeme za kupnju dionica. Jedan poseban članak vezan uz izvještaje objaviti ćemo sredinom tjedna.

Najveći pad proteklog tjedna zabilježio je Turbo WTI LONG certfikat koji je na tjednoj razini izgubio na vrijednosti 30,51% uz volumen trgovanja od 1,69 milijuna kuna. Radi se o certifikatu vezanom na kretanje cijene nafte.

Ukoliko niste sigurni što napraviti sa postojećim dionicama koje imate u vlasništvu ili pak razmišljate o mogućem ulaganju u vrijednosne papire, slobodno nam se bez obaveze obratite na naše brojeve telefona. Garantiramo Vam profesionalnu uslugu uz najniže provizije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije