Sveti Martin: Elektra Čakovec domaćin savjetovanja HO CIRED-a

HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o., Elektra Čakovec od 13. do 16. svibnja domaćin je trećeg savjetovanja Hrvatskog ogranka Međunarodne elektrodistribucijske konferencije (HO CIRED) koje se ove godine održava u prostorima Spa & Golf resorta Sveti Martin. Na skupu je prisutno više od 250 sudionika.

Za stručni dio prijavljeno je ukupno 143 radova, a savjetovanje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, Uprave za industrijsku politiku, energetiku i rudarstvo, HEP-a d.d. te CIRED-a. Koje su se stručne teme našle na dnevnom redu, o čemu se vodilo najviše rasprave i kakvi su zaključci doneseni upitali smo direktora čakovečke Elektre Damira Srpaka, dipl. ing.:

– Na savjetovanju su uz uobičajene teme koje se odnose na izgradnju, održavanje i planiranje u distribuciji električne energije predstavljene nove tehnologije i neka nova tehnička rješenja u dijelu naprednih mreža, obnovljivih izvora električne energije i energetske učinkovitosti.

Što se tiče zaključaka o smjernicama za budućnost one će biti donesene nakon što stručni odbori sublimiraju sve rasprave i sve radove jer savjetovanje sutra i formalno završava sa svojim radom. Svi objavljeni radovi i vođene rasprave dati će veliki doprinos povećanju kvalitete naših usluga i opskrbe svih kupaca električnom energijom, izjavio je za naš portal direktor Srpak.

Međunarodna elektrodistribucijska konferencija CIRED (akronim od Congrès International des Réseaux Electriques de Distribution) je udruga koja okuplja zainteresirane u području elektrodistribucijske djelatnosti, najširi krug stručnjaka iz distribucijskih poduzeća, iz instituta i fakulteta, proizvođače opreme i davatelje usluga, opskrbljivače i potrošače, regulatore.

Cilj je CIRED-a, prema Statutu, povećanje stručne kompetencije i sposobnosti, umijeća i  znanja, u najširem području elektrodistribucijske djelatnosti, uključivo distribuiranu proizvodnju. Inicijativa za osnivanje Hrvatskog ogranka CIRED-a dugo je prisutna u Hrvatskoj, još od osnivanja Hrvatskog ogranka CIGRE 1992 (Conseil International des Grands Réseaux Electriques; International Council on Large Electric Systems).

Konačno je u proljeće 2006. utemeljen HO CIRED. Od studenog 2007. Hrvatska je članica Upravnog vijeća CIRED-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije