Donja Dubrava: Poljoprivrednici traže 24-satni odstrel divljači

Predstavnici grupe poljoprivrednika oštećenih na usjevima od divljih životinja Općine Donja Dubrava Vedran Klarić i Stjepan Miser uputili su dopis pomoćniku ministra poljoprivrede Goranu Rubinu u kojem traže odobrenje i naredbu za hitan odstrel na njihovim parcelama na poljima zvanim Veliki Pažut, Mali Senjar, Ležišće u k.o. Legrad i Dolnje polje, Krog i Čret, Pijavišče, Krč- Hudičnjak, Rožđe, Gredine i Orešec u k.o. Donja Dubrava kao što je bio izvršen prije pet godina te da lovci mogu vršiti odstrel cijelu noć. 

U dopisu naglašavaju da im je bitno da se u što kraćem vremenu odstreli što veći broj divljih svinja kako im polja ne bi ostala opustošena i time ugrožena životna egzistencija o čemu je pisao portal eMedjimurje.hr. U pitanju je sveukupna površina od 650 hektara. U dopisu kojeg prenosimo, spominju kronologiju događaja i provedenih postupaka.

Dana 24. travnja ove godine donijeli smo vam dopis sa peticijom zbog šteta nastalih od divljih svinja na našim parcelama zasijanim kukuruzom i ostalim poljoprivrednim kulturama.
Tražili smo pomoć od Vas i dobili je. Odobrili ste odstrel, ali to nije dovoljno zbog toga što lovci imaju svakodnevno dežurstvo samo do 22 sata, a ostatak noći, kad njih nema, divlje svinje haraju našim poljima.

Danju divlje svinje obitavaju u rubnim dijelovima naših parcela to jest u šumi koja je dio Ornitološkog rezervata Veliki Pažut. Parcele smo zaštitili raznim mjerama zaštite: strašila, svjetlosno reflektirajući signali, repalent, vibrirajuće trake, svakonoćne ophodnje, ali učinak je zanemariv. Neki poljoprivrednici su ogradili čvrstom ogradom svoje parcele, ali bez obzira svinje svakodnevno uspjevaju prodrijeti kroz ogradu tako da ni čvrsta ograda nije rješenje. 

Prilikom ophodnje, kad se udaljimo s jedne parcele i odemo do sljedeće, divlje svinje rade štetu na onoj parceli gdje nas trenutno nema pa dobivamo dojam da divlje svinje bolje paze nas nego mi njih. Parcele smo presijali 3-4 puta i sad zbog kasnog roka sjetve odustajemo od daljnjeg presijavanja. Sad je vidljivost zbog trenutne visine kukuruza dobra za masovni odstrel, a s vremenom kad kukuruz poraste ne vjerujemo u učinkovitost odstrela divljih svinja.

Kukuruz koji preostane do jeseni bit će tada u vrlo velikom dijelu uništen ako se sada drastično ne smanji broj divljih svinja. 1983. godine proglašen je ornitološki rezervat na cijelom području Velikog Pažuta (oranice i šume). Lovci su lovili sve do 1998. godine na cijelom tom području. 1998. godine to područje je proglašeno

Posebnim zoološkim rezervatom Veliki Pažut, od tada počinju naši veliki problemi. U međuvremenu (prije 5 godina) izvršen je lov na divlje svinje koji je trajao tri dana i odstrijeljen je veliki broj svinja. Po našem viđenju dio lovaca je istjerivao divlje svinje iz šuma, a dio ih je odstreljivao. Tim postupkom su se tada znatno smanjile štete, pišu u dopisu.


Vedran Klarić

Stjepan Miser

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije