Međimurje postalo plodno tlo za sunčane elektrane

Nakon što je u srpnju 2011. u redovan pogon puštena sunčana elektrana Solektra, prva sunčana elektrana s dvoosnim praćenjem Sunca u Hrvatskoj, u Međimurskoj županiji i nadalje se grade sunčane elektrane, što tu najsjeverniju hrvatsku županiju uvrštava među vodeće u proizvodnji električne energije iz energije Sunca u RH, izvijestili su iz tvrtke Solektra.

Investitori su prepoznali ekonomsku i energetsku učinkovitost ulaganja u sunčane elektrane te je do danas u redovan pogon pušteno desetak elektrana snaga kojih premašuje 300 kW.  U Međimurju se elektrane grade u dvjema varijantama – kao fiksni sustav ili kao sustav dvoosnog praćenja Sunca (tracking), piše Poslovni.hr.

Tijekom ožujka i travnja ove godine izgrađene su Sunčana elektrana Solekum I, II i III i Sunčana elektrana Dobošić ukupne snage 120 kW. Vrijednost ulaganja u te projekte premašila je 4 milijuna kuna.

Konzultativne usluge u proceduri stjecanja statusa povlaštenog proizvođača kao i izgradnju elektrane po principu “ključ u ruke” pružila je Solektra d.o.o. primijenivši znanje stečeno u realizaciji vlastitih projekata te je sam administrativni postupak stjecanja statusa povlaštenog proizvođača trajao manje od 6 mjeseci, ističu iz tvrtke.

U Međimurju se očekuje skori završetak izgradnje još nekoliko manjih sunčanih elektrana. Daljnji interes za sunčane elektrane ovisit će o tome kako će potencijalni investitori reagirati na najavljene promjene u Tarifnom sustavu za proizvodnju električne energiji iz OIEK.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije