Razgovor s povodom: Vlada RH smanjila cijenu plina za proizvođače

Razgovor s povodom: Vlada RH smanjila cijenu plina za proizvođače

Direktor “Međimurje plina” Vladimir Ivković: Vlada je napravila odličan potez, a proizvođači moraju samo provjeriti svoju NKD oznaku
 

Vlada Republike Hrvatske donijela je početkom prošlog mjeseca Uredbu kojom je smanjila cijenu plina za gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom. Uredba je stupila na snagu  1. rujna. Cijena plina za gospodarske subjekte koji obavljaju proizvodnu djelatnost biti će oko 10% niža od cijene koju plaćaju ostali potrošači u gospodarstvu.
 

eMedjimurje.hr: Što donosi ova uredba, pitali smo direktora “Međimurje plina” gospodina Vladimira Ivkovića
 

– Formula prema kojoj se utvrđuje cijena plina za gospodarstvo ovisna je o kretanju cijene prirodnog plina na burzi i tečaju američkog dolara za svaki mjesec. Uočeno je da je cijena plina na svjetskom tržištu vrtoglavo počela rasti i upravo zato je Vlada Republike Hrvatske intervenirala i fiksirala cijenu plina za gospodarske subjekte koji se bave proizvodnjom. Ostali gospodarski subjekti koji prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD) nisu direktno proizvodnja plaćat će i dalje cijenu koja je definirana formulom. Svrha takve regulacije cijena je isključivo pomoć proizvođačima i stoga je ova uredba Vlade RH odličan potez. Na taj način Vlada RH pokazuje da vodi računa o gospodarstvu i traži načine kako svojim odlukama olakšati poslovanje proizvođačima.

eMedjimurje.hr: Što trebaju učiniti gospodarski subjekti u Međimurju i na koga se točno odnosi Uredba Vlade Republike Hrvatske?
 

– Tvrtka “Međimurje plin” d.o.o. poslala je obavijest potrošačima. Svi koji su registrirani za djelatnosti pod oznakama NKD 2007: 01-33 i NKD 2007: 36-43 imaju status povlaštenog kupca i na njih se odnosi Uredba Vlade. To trebaju dokazati rješenjem Trgovačkog suda o registraciji ili dokumentom koji potvrđuje da su prema NKD-u razvrstani u traženu skupinu gospodarskih subjekata. Treba također istaknuti da se Uredba Vlade RH odnosi i na obrtnike, na obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kao i na sve druge subjekte koji svoju djelatnost obavljaju pod spomenutim oznakama Nacionalne klasifikacije djelatnosti. Traženu dokumentaciju potrošači trebaju dostaviti najkasnije do 7. rujna na adresu “Međimurje plin” d.o.o., Obrtnička 4, 40000 Čakovec ili osobno u sjedište tvrtke.
 

eMedjimurje.hr: Što se događa u slučaju da potrošači ne dostave na vrijeme dokumentaciju?
 

– Svi oni koji ne dostave traženu dokumentaciju ili zakasne plaćat će jednaku cijenu plina kao ostatak gospodarskih subjekata koji nisu obuhvaćeni Uredbom. Zato pozivam proizvođače da provjere pod kojim NKD oznakama su registrirani kako bi ostvarili povoljniju cijenu plina. Oni koji zakasne s prijavom mogu to učiniti naknadno, ali će nižu cijenu plina plaćati tek u idućem obračunskom razdoblju.     
 

Najnovije