Znanstvenici u Čakovcu o hidroponskom uzgoju povrća

Znanstvenici u Čakovcu o hidroponskom uzgoju povrća

Istovremeno kad je u Donjem Kraljevcu trajao 6. međunarodni voćarski sajam, u Čakovcu se, u Scheierovoj zgradi, održavao znanstveno-stručni skup “Nove spoznaje o hidroponskom uzgoju povrća” u organizaciji Gospodarske škole Čakovec i partnera.

Otvorio ga je međimurski župan Ivan Perhoč. Neke od tema bile su kvaliteta lisnatog povrća u plutajućem sustavu, kontrola patogenih organizama u hidroponskom uzgoju plodovitog povrća, hrvatsko iskustvo u uzgoju matovilca plutajućim hidroponom i drugo. Skup je održan u okviru projekata pretpristupne pomoći EU Hrvatskoj, u okviru programa IPA “Razvoj ljudskih potencijala – implementacija novih kurikuluma”, unutar projekta Agrofutura, vrijednog 310.000 eura. Izrađivači ističu da je evidentan problem edukacije nastavnika i savjetnika u Poljoprivrednoj komori, kao i način prijenosa stečenih znanja i vještina s njih na nižu razinu, dakle na učenike i poljoprivredne proizvođače.

Ne iskorištavaju se mogućnosti i komparativne prednosti proizvodnje u zaštićenim prostorima koji omogućavaju duži period proizvodnje, kontrolirane uvjete proizvodnje, odabir vremena plasmana proizvoda na tržište, kako bi se postigla veća kvaliteta i cijena, ističu izrađivači programa.

Cilj projekta je i izrada novog kurikuluma za poljoprivredna zanimanja i osposobljavanje nastavnika, savjetnika HZPSS-a, poljoprivrednih proizvođača i učenika sjeverozapadne Hrvatske za rad na najmodernijoj opremi. Kroz edukacije u 14 mjeseci trajanja projekta prošlo je oko 350 učenika poljoprivrednih zanimanja, 30 nastavnika i deset savjetnika. Znanstveno-stručni skup bila je prilika da najnovije spoznaje iznesu vodeći hrvatski znanstvenici, kao dio tih edukacija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije