Razgovor s Franjom Vebleom: Val ovrha u Međimurju!

Razgovor s Franjom Vebleom: Val ovrha u Međimurju!

Veliko imanje u Novom Selu na Dravi, u katastarskoj općini Šandorovec, u utorak, 30. kolovoza otišlo je na bubanj.

Radi se o dva dvorišta s obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, te s oranicama. Na prodaju putem javne dražbe idu tri četvrtine cijele nekretnine, i to za početnu cijenu od 511.483 kune. Suci koji zakazuju javne dražbe posljednjih tjedana imaju pune ruke posla s ovrhama. Građani koji iz raznih razloga ne mogu plaćati dugove, ostaju bez imovine. Na bubanj ide i imovina pravnih osoba. Već 2. rujna trebala bi se održati prodaja suvlasničkih udjela u Murskom Središću, a za 8. rujna zakazano je ročište za prodaju privatne kuće i dvorišta u Ulici Tina Ujevića u Čakovcu, procijenjenih na 457.000 kuna.

Općinski sud u Čakovcu sazvao je za 15. rujna i ročište na kojoj će se prodavati poslovna zgrada i ekonomsko dvorište u čakovečkoj Globetki, procijenjeni na preko sedam milijuna kuna. Do kraja mjeseca izredat će se i ovrhe nad nekretninama u Čakovcu, Prelogu, Kotoribi, Cirkovljanu, Grabrovniku, Peklenici, Jurovcu i Martinuševcu. Ni u listopadu nema stanke. Ovrhe u Šenkovcu, Štrukovcu, Novakovcu, Mačkovcu, Gornjem Zebancu, Kotoribi, Štrigovi, Gardinovcu, Čehovcu…

U posljednji tren prodaju kuće na javnoj dražbi izbjegli su supružnici Žganec iz Ivanovca. Zbog 16.000 kuna duga zamalo su ostala bez kuće procijenjene na 466.000 kuna! U posljednji čas uspjeli su skupiti novac i tri dana prije javne dražbe podmiriti dug banci. Žive od 800 kuna invalidske mirovine!

Na bubanj je stavljena i robna kuća u Vojniću čakovečke tvrtke Horvat trgovina, koja ju je planirala preurediti u dom za starije i nemoćne osobe. No, zbog nevraćanja duga, nekretnina je ponuđena na javnu dražbu.



O valu ovrha razgovarali smo s Franjom Vebleom, regionalnim povjerenikom Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i članom Gospodarsko-socijalnog vijeća Međimurske županije.
 

eMedjimurje: Kako komentirate sve veći broj ovršnih postupaka u Međimurju?

Franjo Veble: Građani su, ne svojom krivnjom, dovedeni u situaciju da ne mogu plaćati preuzete obveze. No, imamo dva para rukava. Jedan su ovršni postupci nad imovinom radnika koji su ne svojom krivnjom ostali bez posla, pa ne mogu plaćati račune i vraćati kredite, a drugo su ovrhe nad imovinom poslodavaca koji ne ispunjavaju svoje obveze. I mi u SSSH-u preko odvjetničkog ureda podižemo tužbe protiv poslodavaca koji ne isplaćuju plaće, jubilarne nagrade, otpremnine i regrese za godišnji odmor. Po pravomoćnosti presude ide i ovrha ako ne plate ono što duguju.

eMedjimurje: Koliko takvih postupaka trenutno vodite?

Franjo Veble: Pedesetak. Vodimo ih, dakle, u ime radnika koje su ti poslodavci doveli u situaciju da ne mogu plaćati račune.

eMedjimurje: Koji su to poslodavci?

Franjo Veble: Imenovati ih ne mogu, ali među njima ima i zvučnih imena. Dvjema radnicima koje su radile u jednom objektu u središtu Čakovca poslodavac je ostao dužan 70.000 kuna. Po pravomoćnosti presude ide ovrha, ali i kaznena prijava protiv njega.
 

eMedjimurje: Može li Gospodarsko-socijalno vijeće urgirati da banke budu strpljivije s naplatom rata kredita od radnika koji su ostali bez posla?

Franjo Veble: Na prvoj sjednici GSV-a Međimurske županije na jesen predložit ću da se pokrene upravo takva inicijativa prema središnjem GSV-u. Predložit ću da se radnicima koji su ne svojom krivnjom ostali bez posla osigura određeno vrijeme počeka dok se ponovno ne zaposle i nastave vraćati dug. Naravno, on mu se ne može oprostiti, na to banke sigurno ne bi pristale, ali mogao bi se uvesti svojevrsni moratorij na otplatu.
 

eMedjimurje: Koji biste slučaj nepoštivanja radničkih prava izdvojili kao najaktualniji?

Franjo Veble: Pomažemo radnicima koji su u jednom čakovečkom autosalonu dobili izvanredne otkaze ugovora o radu. Njih sedmero prijavilo se na Zavod za zapošljavanje kako bi  ostvarili svoja prava. U tvrtki su dobivali minimalne plaće, no uz pomoć sudskog vještaka došli smo do podatka da im bivši poslodavac duguje oko 200.000 kuna razlike do pune plaće. Zamolili smo direktora da se javi i da pokušamo riješiti taj dug, no oglušio se i dobili smo punomoć bivših radnika za pokretanje stečaja.

Pogledajte što se prodaje u ovršnom i stečajnom postupku

Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom i stečajnom postupku može se pogledati klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije