Drama: Radnicima Aquacityja radne knjižice poslali na kućnu adresu

Radnici restorana na popularnom varaždinskom kupalištu Aquacity još uvijek ne znaju hoće li dobiti plaću za studeni.

Naime, njihov poslodavac – tvrtka Nedblam, tvrdi kako radnici više nisu njegova odgovornost. Sindikalni povjerenik Franjo Veble pak tvrdi da je Nedblam dužan isplatiti plaće radnicima koji su i dalje s njim u radnom odnosu.

Veble kaže kako je Nedblam na nezakonit način pokušao odjaviti 10 radnika

– Njihove radne knjižice predali su u Zavod za mirovinsko osiguranje, koji odjavu nije izvršio već je knjižice poslao radnicima na kućnu adresu – pojašnjava. Dodao je kako su o tom postupku Zavoda zatražili i očitovanje od Središnjeg ureda za mirovinsko osiguranje u Zagrebu, koje još nisu dobili.

– Radnici sada čekaju kraj prosinca da vide hoće li im Nedblam isplatiti plaće za studeni, a ukoliko neće, 2. siječnja idemo dalje u akciju za zaštitu prava radnika – kaže Veble.

Podsjetimo, problemi su počeli kada su vlasnici Nedblama, Dražen Roginek i Martin Plantak s 31. listopada odjavili ugostiteljsku djelatnost restorana Aquacity i na taj način pokušali raskinuti petogodišnji ugovor o najmu koji su prije godinu i pol potpisali sa Gradom Varaždinom.

– Ugovor nalaže da Grad mora preuzeti radnike, ukoliko mi odjavimo djelatnost – objašnjava Plantak i dodaje da je pitanje kakav će biti rasplet situacije, ukoliko cijela stvar dođe do suda. U Gradu nisu zabrinuti.

– Nedblam se obvezao pet godina biti u zakupnom odnosu, ali i zapošljavati sve radnike. Kako je ugovor jednostrano raskinut od Zakupca isti je dužan, u slučaju da radnicima otkazuje ugovore o radu, platiti i sve zakonske obveze koji iz takvih otkaza proizlaze – poručili su iz Grada. Plantak pak pojašnjava kako Nedblam nije potpisao Ugovore o radu s radnicima, pa ih ne može ni raskinuti.

Tko je tu poslodavac?

– Radnici su Ugovore o radu sklopili s Gradom, a ne s nama, pa im je Grad dužan isplatiti plaće i otpremnine – tvrdi Plantak. U Gradu ističu i kako je unatrag više od godine i pol dana Nedblam jedini i isključivi poslodavac radnika i to neovisno o tome što je propustio s radnicima sklopiti pisane ugovore o radu. – Grad Varaždin i Aquacity d. o. o. Nemaju nikakve obaveze prema radnicima – poručuju. Kako dogovor ne postižu, cijela stvar će najvjerojatnije završiti na sudu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije