međimurski vinari

USUSRET URBANOVOM Međimurska vina od sada pod oznakom Središnja bregovita Hrvatska

Nedavno je Hrvatski sabor donio novi Zakon o vinu, koji između mnogih novosti, određuje i novu marketinšku regionalizaciju hrvatskih vina. Međimurska vina od sada će se prodavati pod oznakom vina Središnje bregovite Hrvatske, a postoje još tri regije.

Međimurski vinari pred novim su vinoblagdanom koje vino uzdiše na visoku razinu i dostiže gotovo kraljevsko uzvišenost, a to je Urbanovo 2019. koje će se održavati od 17. do 31. svibnja, a središnja događanja su Festivalu pušipela, Dani otvornih podruma i Vinarski bal.

U utorak, 7. svibnja u Kuriji ‘Terbotz’ u Železnoj Gori započinje Međunarodno ocjenjivanje vina, na kojemu će međimurska vina po prvi puta biti označena ili promatrana kao Vina Bregovite Hrvatske. Naime, Hrvatski sabor je krajem ožujka donio novi Zakon o vinu, koji između ostaloga određuje nove Marketinške vinske regije, pa je tako međimursko vinogorje prestalo biti u regiji Zagorje-Međimurje i sada je u regiji Središnja bregovita Hrvatska.

Na nedavno održanoj Izbornoj skupštini Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae ove tematike dotaknuo se Boris Novak, vinogradar i vinar iz Banfija, a pridružio mu se kolega Rajko Cmrečnjak iz Svetog Urbana. Obojica su rekli kako bi skupštinari namjesto ‘kritiziranja i skromnosti’ više se trebali osvrnuti na uspjehe i rezultate koja su postigla međimurska vina, a ogroman doprinos tome daje upravo udruga Hortus Croatiae.

– Pušipel je otvorio oči onima koji su mislili da je Međimurje, Međugorje, a novim Zakonom o vinu sada spadamo u Središnju bregovitu Hrvatsku što je bolje i značajnije nego je do sada bio naziv ili svrstavanje pod vina Zagorje- Međimurje, slikovito je rekao Novak.

– Smatram značajnim što više nećemo biti u društvu samo Zagorja, nego velikog dijela Hvatske, jer naša vina su u stvari ‘velika’ jer su između drugoga osvojila niz vrhunskih rezultata, kazao je inače za razliku od djela, na riječima skroman Cmrečnjak.
U marketinšku regiju Središnja bregovita Hrvatska spadaju vina iz okolice Zagreba, Sjevero-zapadne Hrvatske i vina iz Međimurja, u kojima su vodeća vina pušipel, šipon-moslavac, rizling rajnski, portugizac, graševina, chardonay, kraljevina, muškat žuti, traminac, sauvignon i silvanac zeleni. Preostale ili druge marketinške regije su: Dalmacija, Istra i Kvarner i Slavonija i Podunavlje. 

Međunarodno ocjenjivanje vina

Danas 7. i sutra 8. svibnja u Kuriji ‘Terbotz’ u Železnoj Gori, održava se Međunarodno ocjenjivanje vina Štrigova 2019., a navezano je na Festival pušipela, šipona i furminta, koji je dio Urbanova 2019. – Dana vina na Međimurskoj vinskoj cesti. Na ocjenjivanje je pristiglo oko 150 uzoraka vina iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske, a ocjenjivanje se odvija za dvije grupe vina; pušipel-moslavac-šipon- furmint i vina drugih sorti.

Na osnovu ocjenjivanja biti će dodijeljene zlatne, srebrne i brončane medalje te priznanja za sudjelovanje. Organizator ocjenjivanja, a to je Općina Štrigova dodijelit će Šampione kvalitete u 3 kategorije. Podjela diploma šampionima bit će na otvorenju Urbanova. Ocjenjivanje provodi Stručna komisija koju čini ukupno 10 članova, vrsnih enologa i agronoma pod predsjedanjem dr.sc. Ivane Alpeze, a broj uzoraka 150 je na prošlogodišnjoj razini.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije