SNAŽAN POTICAJ RAZVOJU OBRTNIŠTVA

ZA OBRTNIČKA ZANIMANJA Više od 870 tisuća kuna za naukovanje međimurskih učenika

Za 2018. godinu potpore je dobilo čak 11 gospodarskih subjekata iz Međimurja. Centrometal i Promming našli su se među 5 hrvatskih tvrtki i obrta kojima je isplaćena maksimalna potpora od 150 tisuća kuna

U ponedjeljak, 15. veljače je u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta uručeno gotovo 100 ugovora u sklopu projekta “Naukovanje za obrtnička zanimanja”. Njime se, već treću godinu zaredom, potiču gospodarski subjekti za primanje učenika na naukovanje bespovratnim sredstvima iz fondova Europske unije.

Za 2018. godinu sredstva su udvostručena u odnosu na godinu ranije, pa je za 190 potpora isplaćeno 10,5 milijuna kuna. Značajno su porasle i potpore odobrene međimurskim tvrtkama. Naime, u 2016.godine našim su poduzetnicima odobrene 3 potpore ukupne vrijednosti 199.822,72 kune, a godinu kasnije 5 potpora u ukupnom iznosu od 388.327,93 kune.

Za 2018. godinu potpore je dobilo čak 11 gospodarskih subjekata iz Međimurja kojima je odobreno ukupno 872.070,63 kune. Tako su iznose u rasponu od 15 do 150 tisuća kuna dobili Komet Prelog, Centrometal Macinec, Belisima Domašinec, Abart Sveta Marija, Auto servis Nikola Prelog, Artis Construct Donji Kraljevec, Auto servis Alen Selnica, Auto servis Strahija Prelog, Promming Čakovec, Promming Čakovec , Auto centar Baumgartner Čakovec Posel ZD Sveti Martin na Muri. Treba istaknuti da su se Centrometal i Promming našli među 5 hrvatskih tvrtki i obrta kojima je isplaćena maksimalna potpora od 150 tisuća kuna.

Dobivenim sredstvima sufinancira se 80 posto iznosa nagrade koju su gospodarski subjekti obvezni isplatiti učenicima za vrijeme provedeno na naukovanju, kao i nagrade mentorima.

Uručujući ugovore prisutnim poduzetnicima ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat je rekao: – Ovo je treća godina zaredom da provodimo ovaj projekt, što prije svega pokazuje kontinuitet politike koja se pokazala dobrom i koja nailazi na sve veće odobravanje poduzetnika i obrtnika, što me osobito veseli jer to znači da je mjera pogođena. Jedino ćemo takvom suradnjom države i realnog poduzetničkog sektora, te paralelnim uključivanjem akademske zajednice, moći odgovoriti na sve zahtjevnije izazove tržišta rada.

Ministar Horvat zahvalio je poduzetnicima i obrtnicima na aktivnom doprinosu u obrazovanju mladih i stvaranju potrebnih kadrova za tržište rada te dodao:

– Mogu već sada najaviti kako 5. ožujka potpisujemo ugovore s više od 3.000 stipendista, a iznos stipendija od iduće školske godine podižemo s 9.000 kuna na 18.000 kuna. Radi se o stipendijama za srednje strukovno obrazovanje, odnosno stipendiranje učenika koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima. Uz to, porasti će i potpore tvrtkama koje se odluče na korištenje ove mjere, kao i naknade za mentore.
U ime korisnika potpora na odobrenim sredstvima kratko je, između ostalih, zahvalio i direktor Centrometala Macinec Davor Zidarić. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije