PROBLEM - ODLJEV RADNE SNAGE

Međimursko graditeljstvo: Daleko od nekadašnjeg širokog ugleda

Novac je jedini motiv, a mlade i školovane kadrove u graditeljstvu treba stimulirati adekvatnim plaćama. Potrebno je i odobrenje uvoza strane radne snage

U ponedjeljak, 24. rujna, sastali su se u Čakovcu na sjednici članovi Strukovne grupacije graditeljstva HGK Županijske komore Čakovec. Sjednicu je vodio predsjednik Ivan Kolarić. On se je s nostalgijom prisjetio 2008. godine kada su u graditeljstvu države ‘cvale ruže’, a sada su po obimu poslova graditelji u 20%-tnom opsegu manje zaposleni u sferi visokogradnje i niskogradnje nego je to bilo spomenute godine.

– Istina je da u graditeljstvu RH nikad manje radnika. Mi smo spali od 116 tisuća radnika, koliko ih je u građevini bilo 2007. godine, na 63 tisuće zaposlenih. To je izvješće HGK i držim da je to već zastarjeli podatak – istaknuo je Kolarić koji drži da ih je danas i manje od 60 tisuća i ako se izuzmu djelatnici u javnim tvrtkama onda je broj građevinskih djelatnika spao na nekih 40 tisuća, a to je daleko premalo za strukturu posla koja je na tržištu, a to je duboko zabrinjavajuće i krajnje je vrijeme da se na razini države po tom pitanju naprave konkretni koraci. Po Kolariću je to odobrenje uvoza strane radne snage.

U Međimurskoj županiji je u 2017. godini bilo 3 tisuće zaposlenih, a to je 10,9% od ukupnog broja zaposlenih, a nekada je u graditeljstvu Međimurja to bilo i preko 20-tak %. Podaci govore kako je u odnosu na 2016. godinu broj zaposlenih u graditeljstvu porastao za 3%. Graditeljstvo u Međimurju zahvaća i masovni odljev kadrova u sfere djelatnosti gdje su osobna primanja veća, a ne mali broj ih odlazi u inozemstvu. iz graditeljstva u inozemstvo i druge branše.

– Ako se nešto drastično ne promjeni na strateškoj razini na nivou države vezano za odljev radne snage, građevinarstvo će kod nas propasti i to kroz 10-tak godina  – podvukao je Kolarić koji je dodao kako su Međimurci naučeni da od države ne mogu puno dobiti jer se građevinom, za razliku od brodogradnje, nije nitko sustavno bavio.

– Mi probamo svojim mjerama nešto napraviti prekvalifikacijama, dokvalifikacijama, uvozom radne snage ili zapošljavanjem teško zaposlivih kategorija kao što je romska populacija – pojasnio je te dodao kako se je sve to pokušalo riješiti kroz razne strukovne grupe Udrugu poslodavaca, Hrvatsku komoru, no od njih ne vidimo nikakve poruke po tom pitanju, a niti Vlada RH na to ne daje odgovore. Isto je tako i  na nivou Europe koja je gladna i žedna za građevincima.

Tijekom 2017. godine u Međimurju je radilo 3000 građevinaca koji su ostvarili dobit od 52 milijuna kuna, a to 226 % više u odnosu na 2016. Po tim podacima znači da se konsolidiralo stanje, ali moramo reći da se situacija u ovih posljednjih 10 mjeseci drastično promijenila i to na gore.

Mladi se ne odlučuju na upise u građevinska zanimanja, jer je građevina po njima  neatraktivna djelatnost. Novac je jedini motiv i ako želimo imati mlade i školovane kadrove u graditeljstvu moramo ih stimulirati adekvatnim plaćama. Nema više tradicionalnih vrijednosti u modernom svijetu. Ta zanimanja bi, jedan je od zaključaka sastanka, trebalo postaviti na održivi razvoj kako bi građevina sudjelovala na razni od 6% u bruto domaćoj proizvodnji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije