PRE-KOM PRELOG

Odvajanje otpada: Belica preuzela primat od Donje Dubrave, kreće skupljanje korištenog ulja

Stanovnici grada Preloga posvećuju više pažnje odvajanju otpada, dok sredinom rujna kreće i pilot projekt sakupljanja korištenog jestivog ulja

Direktor preloškog Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom Siniša Radiković nedavno je građane obavijestio o rezultatima odvajanja otpada u jedanaest Zero Waste jedinica lokalnih samouprava za proteklih sedam mjeseci 2018. godine. Kako komentira napredak, pročitajte u nastavku. 

– Napredujemo i dalje, Belica je preuzela primat od Donje Dubrave. Prvi postotak u tabeli je odnos odloženog i obrađenog korisnog otpada, a drugi je odnos miješanog otpada i odvojeno sakupljenog otpada. Uz tablicu s podacima stoji pojašnjenje u izvještaju direktora Pre-kom-a koji ponosno komentira kako je primjetno da ove godine građani posvećuju više pažnje pri odvajanju otpada, a to dokazuje brojka od 4,5 posto pomaka u usporedbi s rezultatima iz 2017. godine.

Ovim putem najavio je i početak provođenja pilot projekta sakupljanja jestivog ulja.
Naime, detalji projekta objavljeni su u lipnju 2018. godine, a sredinom rujna započet će sakupljanje korištenog jestivog ulja s ciljem osvještenog i okolišu najpovoljnijeg zbrinjavanja otpada. Korišteno jestivo ulje od sad će se, osim u reciklažnom centru, sakupljati i na kućnom pragu stanovnika te će se potom zbrinjavati u specijalnim spremnicima na području grada Preloga.  

Sudionicima pilot projekta bit će podijeljeni spremnici od 3,5 litre kojeg će kasnije samostalno donijeti u reciklažni centar ili će se za to pobrinuti djelatnici PRE-KOM-a u sklopu sakupljanja korisnog otpada sistemom ‘puni spremnik za prazni spremnik’.

Pilot projekt započinje na području naselja Prelog, a provodit će ga u suradnji s kolegama iz Slovenije. Po završetku provođenja, isti će biti proširen na cijelo područje gdje Pre-kom sakuplja otpad. – Polako idemo prema našem cilju da do 2020. godine odvojeno sakupimo 70 posto otpada i odložimo 50 kilograma miješanog otpada po stanovniku godišnje – također obavještava direktor Pre-kom-a.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije