NEDELIŠĆE

PROBLEM OTPADA Nastaju li u Paragu nove deponije?

Općinski izvještaj izazvao je kontroverzu, jer ispostavilo se kako je stanje na terenu bolje nego na papiru

Općinski vijećnici Nedelišća usvojili su izvještaj o provedbi plana gospodarenja otpadom u 2023. godini. Raspravu je otvorio vijećnik Franjo Cimerman, istaknuvši dio izvještaja u kojem se govori o problemu romskog naselja Parag.

– Izvještaj nam izgleda loše zbog starog problema u Paragu. Imali smo prvu sanaciju koja je stajala 270 tisuća kuna te se nakon nje opet bacalo smeće u prirodu. Druga sanacija stajala je 700 tisuća kuna te je nakon nje opet smeće završavalo na nasipu. Treća sanacija stajala je već 700 tisuća kuna… A sad čitam da se otpad opet gomila te da ništa nije riješeno. Ljude učimo da će, što god naprave, to biti sanirano javnim novcem. A mislilo se da će edukacije i letci promijeniti sliku… Ima li ikakvog pozitivnog pomaka u Paragu i ima li općine plan B? – kazao je Cimerman.

Inače, izvještaj pokazuje kako je na području Paraga Čakom prikupio dosad najviših 440 tona otpada – od ukupno 3.042 tone u cijeloj općini Nedelišće.

Kamere daju ploda

No načelnik Nikola Novak nije se složio s konstatacijom da je stanje u Paragu opet loše.

– Upravo suprotno, povećan odvoz pokazuje da se više ne odbacuje toliko u prirodu. Nakon posljednje sanacije 2022. godine postavljene su kamere i nadzire se teren. Više se toliko ne gomila otpad, zar ne Radovane? Ne bi trebala nastati nova deponija, sve je u redu. Problem je to što se u Paragu ne sortira otpad i to je stvar edukacije; poradit ćemo na tome. Povećava se i naplata, ali jako polako. Razgovaramo s Fondom za zaštitu okoliša i mislim da bi vaučeri mogli biti rješenje – kazao je načelnik Novak.

Za govornicu se vratio vijećnik Cimerman i, s potpunim pravom, pročitao dio izvještaja na koji se referirao.

– Gledajte, ja ne bih htio vrijeđati mještane Paraga ako je sve u redu. Ja ne znam kakvo je tamo stanje, ali čitam ovaj izvještaj. U njemu piše: “Zabrinjavajuće je da u okolici naselja iz godine u godinu niču nova divlja odlagališta koja treba sanirati” – obrazložio je Cimerman, dokazavši da ne “fantazira”..
U tom trenu postalo je jasno kako je, barem u dijelu koji se tiče Paraga, ovaj godišnji izvještaj špranciran, prepisan iz starih izvještaja.

– Pa mogli bismo izbaciti taj dio iz izvještaja – na neki je način načelnik priznao to.

Tko su to otpadaši?

U raspravu se potom uključio spomenuti vijećnik Radovan Balog, ujedno potpredsjednik Općinskog vijeća. Zbog spriječenosti predsjednika Hrvoja Kolmana upravo je on vodio sjednicu.

– Otkad su kamere više nema smeća iza nasipa. Postavljaju se nove kamere i nitko se sad ne usudi niti vrećicu odnijeti na vrt. Problem ostaje to što se u Paragu sve predaje u jednoj kanti, ali idemo korak po korak. Naš najveći problem su ti otpadaši, zbog spaljivanja. Nekoliko ih je iz naselja, a neki su izvana. Objasnio sam komunalcima gdje bi još mogli postaviti kamere zbog njih – kazao je Radovan Balog.

Otpadaši su, zaključujemo, oni koji dovoze sekundarne sirovine te u šumarcima spaljuju kablove i drugu robu kako bi izdvojili metal.

Izvještaj je na kraju usvojen, iako nismo čuli da bi uoči glasovanja bio izbačen sporni dio. Prikupljene 3.042 tone otpada su povijesni rekord. Omjer čak i nije loš, miješanog otpada je prikupljeno 1.525 tona, što znači da je dostignuto famoznih “50:50”. Bio bi još i povoljniji kad bi se uračunale (nepoznate) količine biološkog otpada koji mještani kompostiraju kod kuće.

*Preuzeto iz Lista Međimurje, br. 3601

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije