GOSPODARSKO-SOCIJALNO VIJEĆE Dan socijalnog partnerstva – 21. siječnja

Povodom Dana socijalnog partnerstva, koji se obilježava 21. siječnja, Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije poslalo je svoje priopćenje koje prenosimo u cijelosti. Potpisuju ga predsjednik Josip Grivec te dopredsjednici Ivan Senčar i Mladen Zemljić.

Institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 21. siječnja 1994. godine stupanjem na snagu Osnovnog teksta Sporazuma o osnivanju, nadležnosti i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, a Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku o obilježavanju toga dana Danom socijalnog partnerstva.

Navedeni dan se s opravdanjem smatra začetkom tripartitnog socijalnog dijaloga u samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Socijalno partnerstvo u zemljama Europske unije ima dugu tradiciju jer samo istinskim socijalnim partnerstvom i zajedničkim naporima svih relevantnih čimbenika moguće je uspješno provesti opći napredak društva. Socijalni dijalog uključuje sve oblike pregovora, konzultacija ili razmjene informacija između predstavnika Vlade, poslodavaca i radnika o temama od zajedničkog interesa koje su vezane uz gospodarsku i socijalnu politiku.

Za Republiku Hrvatsku od osobitog značaja je razvoj i unapređenje socijalnog dijaloga. Obilježavanje toga dana treba predstavljati kontinuirani poticaj daljnjem razvoju socijalnog partnerstva.

Djelotvornost socijalnog dijaloga ovisna je o nekoliko faktora od kojih su najznačajniji: poštivanje temeljnih prava na slobodu udruživanja i kolektivnog pregovaranja, politička volja i predanost svih relevantnih subjekata da se uključe u socijalni dijalog, snažne i neovisne udruge radnika i poslodavaca sa znanjem potrebnim za sudjelovanje u socijalnom dijalogu, adekvatna institucionalna potpora.

Socijalno partnerstvo pretpostavlja najviši stupanj suradnje i uzajamne odgovornosti Vlade i predstavnika sindikata i poslodavaca za proces donošenja i provedbe zakona, programa i drugih propisa i akata.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji osnovano je u svibnju 2002. godine i redovito na svojim sjednicama raspravlja o svim socijalnim, gospodarskim i ekonomskim problemima. Dobar rad Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji prepoznat je i na nacionalnom nivou, a svojim radom dokazali smo da ih treba uvažavati.

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji zalaže se za to da ne bude samo savjetodavno tijelo, već da njegove odluke imaju i obvezujući karakter prema nadležnim institucijama.

Zadatak i obveza Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji je da i dalje ukazuje na probleme koji se u našem gospodarstvu i cjelokupnom društvu javljaju. Sva tri socijalna partnera nastojat će pridonositi cjelokupnom razvoju Međimurske županije.

Spremni su raspravljati o svim prijedlozima i sugestijama. Na suradnju pozivaju sve koji žele pridonijeti njihovom boljem radu i svjesni su da se do napretka ne dolazi lako, niti brzo, socijalni mir ne može se nametnuti, ali se može ostvariti odgovornim i strpljivim dijalogom.

Temelji učinkovitog socijalnog dijaloga i partnerstva nalaze se u toleranciji i uvažavanju svih aktera i opredjeljenju za usklađivanje općih i posebnih interesa te spremnosti na preuzimanje ne samo većih prava, već i odgovornosti za uspostavu uvjeta za gospodarski rast i razvoj.

Za uspješno prevladavanje gospodarske krize i provedbu reformi ključno je postojanje mehanizma i instituta koji će omogućiti postizanje dogovora Vlade, sindikata i poslodavaca. Potrebno je dalje razvijati socijalni dijalog i partnerstvo na svim područjima, doprinositi gospodarskom i socijalnom razvitku zemlje te boljem životu svih njezinih građana.

Unatoč različitosti mišljenja socijalnih partnera potrebno je razvijati zajedničku suradnju na daljnjem razvoju i unapređenju društva. Sva tri socijalna partnera u Gospodarsko-socijalnom vijeću Međimurske županije jedinstveni su u stavu da bez socijalnog dijaloga nema napretka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije