Studijsko putovanje u Dublin Gospodarsko socijalnog vijeća Međimurske županije

U sklopu projekta pod nazivom “Jačanje kapaciteta gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije” organizirano je studijsko putovanje u Irsku – Dublin s ciljem upoznavanja prakse tripartitnog socijalnog dijaloga u jednoj od zemalja Europske unije koja na tom području ima pozitivna iskustva. Studijsko putovanje u cijelosti je financirano iz EU fondova u sklopu Projekta.

Iz Gospodarsko-socijalnog vijeće u Međimurskoj županiji predstavnici su bili Davor Sabolić – predstavnik poslodavaca i predsjednik GSV-a u Međimurskoj županiji, dopredsjednici, zamjenik župana Zoran Vidović i Mladen Zemljić – predstavnik sindikata, Dražen Srpak, gradonačelnik Murskog Središća i član GSV-a te Danica Holcinger, tajnica GSV-a. U delegaciji je bilo i sedam članova iz Bjelovarsko-bilogorske županije predvođenih zamjenicom župana Đurđicom Ištef Benšić.

Primio ih i veleposlanik RH u Irskoj

Republika Irska priznata je kao zemlja koja je bila u stanju provesti duboke društvene i ekonomske reforme te stati na kraj dugoj ekonomskoj i socijalnoj krizi. Posebno je važno što je socijalni dijalog odigrao važnu ulogu u procesu planiranja i provedbi reformi.
Posjetili smo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj gdje nas je primio veleposlanik Ivan Mašina. Upoznao nas je s radom Veleposlanstva i posebno naglasio da se sve više povećava broj naših državljana koji dolaze u Irsku zbog posla.

Tako je prije nekoliko godina dnevni prosjek u Veleposlanstvu bila jedna stranka, a danas je to petnaest stranaka. Zamjenik župana Zoran Vidović i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Đurđica Ištef Benšić upoznali su veleposlanika i njegove suradnike s našim dvjema županijama i svrhom posjete Republici Irskoj.

Slušali o učincima irske reforme javne uprave

S specifičnostima lokalne uprave u Irskoj, reformi lokalne uprave, ulozi lokalne vlasti u gospodarskom i regionalnom razvoju irskih županija upoznao ih je Liam Kenny, ravnatelj Zajednice irske lokalne uprave – Association of Irish Local Government. Poseban naglasak u svom izlaganju stavio je na učinke irske reforme javne uprave koja je omogućila veće privlačenje investicija na lokalnoj razini, kao i jačanje gospodarskog rasta na nacionalnoj razini.

Posjet Nacionalnom gospodarsko-socijalnom vijeću – National Economic and Social Council NESC iskorišten je za upoznavanje s tripartitnim dijalogom između irskih institucija i načina funkcioniranja na regionalnoj razini. NESC je osnovano 1973. godine i savjetuje premijera o strateškim pitanjima politike koja se odnose na održivi gospodarski, društveni i okolišni razvoj u Irskoj.

Članovi su predstavnici poslodavaca, sindikata, poljoprivrednih organizacija, društvenih i dobrovoljnih organizacija i organizacija za zaštitu okoliša, kao i čelnici tijela državne uprave i neovisnih stručnjaka. NESC ima vrlo značajnu ulogu u donošenju različitih odluka.

Direktor Vijeća dr. Rory O Donnell i viši analitičar Damian Thomas u neformalnom izlaganju upoznali su nas s ulogom socijalnog dijaloga u raznim strukturnim reformama od njihovog osnutka do danas, ustroju tripartitnog socijalnog dijaloga, preduvjetima koji omogućuju kompromis i partnerstvo između svih društvenih aktera, kako se vlada konzultira s regionalnim i lokalnim vlastima u procesu formuliranja politika relevantnih na regionalnoj i lokalnoj razini.

– Izuzetno smo zadovoljni posjetom Irskoj, državi koja ima na tradiciju tripartitnog dijaloga i vijeća u kojem socijalni partneri donose zajednička rješenja i prijedloge prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Izravno smo se upoznali s načinom funkcioniranja irskog modela tripartitnog dijaloga u praksi i mogućnostima primjene na naša gospodarsko-socijalna vijeća- poručili su iz Gospodarskog socijalnog vijeća Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije