OPĆINSKO vijeće Sveti Martin na Muri: Ništa konkretno o poljoprivredi

Raspravljajući o Općinskom proračunu za 2018. godinu, na 5. sjednici Općinskog vijeća Sveti Martin na Muri, vijećnik Mladen Dobranić je primijetio i kazao:

– Okvirno nemam većih primjedbi na proračun, on je takav kakav je, ali. Ništa konkretno nema o poljoprivredi. Mišljenja sam kako bi smo kao općina trebali stvoriti okvire za poljoprivredu, posvetiti joj veći značaj. Kako bi turisti, a čujemo kako ih ima sve više, imali zdravu hranu. Istina, oni je imaju s pojedinih OPG-ova, a ne znam je li to dosta i…, razumijete me što želim reći.

Načelnik Dražen Crnčec, odgovorio je kako općina čini za poljoprivredu onoliko koliko može i podsjetio Dobranića kako on zna što je, kako i koliko to.

‘Smatram kako je općina aktivna kada je poljoprivreda u pitanju, izdvajaju se i određena sredstva, a da može biti bolje, slažem se i očekujem poticaje od samih poljoprivrednika, kako bi uistinu turisti na jelovnicima imali domaće proizvode’, naglasio je Crnčec.

Odgovorom Dobranić nije bio oduševljen, ali je kod izglasavanja proračuna bio ZA. U Planu razvojnih programa Općine Sveti Martin na Murii u 2018. godini spominje se i Udruga voćara, vinogradara i povrćara, čije će aktivnosti ili njezini programi i opstanak biti financirani iz proračuna.

Na području općine Sveti Martin na Muri, postoji nekoliko vrlo snažnih voćara, sve prepopznatljivijih vinogradara i vinara, imatelja bobićastog voća i njihovih produkata, ali isto tako vidljivo je kako je ratarstvo gotovo propalo.

Odnosno kulture poput pšenice, kukuruza i drugih žitarica uglavnom uzgajaju slovenski ratari, putem zakupa i slično, te dvoje-troje domaćih jakih poljoprivrednika. Povrćarstva, koje stoji i u udruzi, ostalo je ništa ili vrlo malo.

Donedavni općinski načelnik Franjo Makovec, znao je kazati kako ima viziju veliki dio svetomartinskog poljoprivrednog zemljišta vidje prekriveno plastenicima ili staklenicima, s izraženom povrćarskom proizvodnjom.

To se iz više razloga nije ostvarilo, ali moglo bi se u nadolazećem vremenu, ali inicijativa treba doći od samih povrćara, a općina će zasigurno tome dati odgovarajuću podršku i potporu.

Plasman povrća nije upitan, jer Terme Sveti Martin (LifeClass) svojim gostima želi ponuditi autohtonu papriku, paradajz, mrkvu, luk, krastvace i drugo povrće. A ovdašnji ljudi to znaju uzgojiti, samo treba, što je vjerojatno i Dobranić mislio, stiči poticaj.

A općina ima svoj odbor za poljoprivredu, čiji je, čini nam se član i Dobranić i tu ili to je zametak, kojeg treba prenijeti među stvaratelje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije