KREĆE osposobljavanje radnika za dva zanimanja kojih najviše nedostaje

Marina Kodba, predstojnica čakovečkog područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rekla je da se provodi osposobljavanje 40 osoba za rad u građevini, a u planu je i osposobljavanje 60 osoba za rad u metaloprerađivačkoj industriji.

– Za ta dva sektora postoji najveća potreba na tržištu – istaknula je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća. Čak 97 posto osoba nakon isteka godine dana obaveznog osposobljavanja ostaje raditi kod istog poslodavaca.

Od 3000 nezaposlenih u Međimurju, čak 20 posto nema završenu osnovnu školu, a uglavnom se radi o pripadnicima romske nacionalne manjine. O demografskoj slici Međimurja i njenom utjecaju na gospodarstvo govorila je Dijana Krnjak, direktorica HGK – Županijske komore Čakovec.

– Međimurje ima najmlađe stanovništvo uz Grad Zagreb i okolicu. Prosjek godina nam je u 2016. bio 41,1. Međimurska županija se prema HGK-ovom indeksu gospodarske snage popela na osmo mjesto, i jedna je od rijetkih koja je zabilježila pozitivan pomak – dodala je D. Krnjak.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Alenka Bilić rekla je da je za 5238 korisnika lani isplaćeno 23 milijuna kuna zajamčene naknade. Broj korisnika je u opadanju zbog uvođenjem novih ograničenja, pa tako, na primjer, vlasnik automobila ne može biti korisnik.

Na dan 31. listopada broj korisnika kojima se isplaćuju zajamčene naknade u Međimurju je pao na 4748.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije